Vuokra-asunnon voit saada jopa samana päivänä. Se on selkeästi joustavin asumismuoto, sillä voit irtisanoutua asunnosta hyvinkin nopeasti esimerkiksi perhetilanteen tai työn vaihtuvuuden takia. Sinulla ei ole taloudellista riskiä taloyhtiössä tapahtuvista korjauksista ja remonteista, eikä sinun tarvitse ottaa pankkilainaa asunnon maksamista varten. Paikkakuntaa vaihdettaessa voit vuokra-asumisella tutustua esimerkiksi erilaisiin asuinalueisiin. Vuokran ollessa joka kuukausi saman suuruinen, kuukausittaisten menojen kasvamisesta ei tarvitse huolehtia esimerkiksi julkisivu-, tai putkiremontin takia ovat syitä, minkä vuoksi moni pitää vuokra-asumista stressittömänä asumismuotona. Tottakai vuokrankorotuksia tulee vuokrasopimuksen mukaisesti, mutta ne ovat tyypillisesti hyvin maltillisia indeksikorotuksia.

Vuokra-asuntoa hankittaessa tulee kuitenkin olla takuuvuokra. Tämä on tyypillisesti 1-2kk:n vuokraa vastaava määrä rahana tai muuna hyväksyttynä vakuutena, joka on vuokranantajan hallussa koko vuokrasopimuksesi ajan. Takuuvuokra on vuokranantajalle takuuraha siitä, että mikäli irtisanoudut asunnosta ja sinulla on maksamattomia vuokria, tai asumisestasi on aiheutunut asunnolle haittaa, voi vuokranantaja ottaa takuuvuokrasta korvauksen määrän itselleen. Normaaleja elämisen jälkiä saa tietenkin olla ja on sanomattakin selvää, että vuosien saatossa materiaalit kuluvat, näistä sinä et ole vastuussa.

Vuokranantajia on monenlaisia. Turvallisin ja selkeästi edullisin vuokranantaja on lähtökohtaisesti kaupunki/kunta tai joku muu yleishyödyllinen yhteisö. Vuokranantaja voi olla myös esimerkiksi yksityinen henkilö, joka on ostanut asunnon sijoitusasunnoksi tai haluaa vuokrata asuntonsa esimerkiksi pidemmän ulkomaanmatkan takia.

Vuokra-asumisen haittana voidaan pitää rahan maksamista vuokranantajalle. Vuokraraha osoitetaan suoraan vuokranantajan tilille ja on tällöin suoraa käyttökorvausta asumisesta. Vuokranantaja käyttää osan tästä rahasta asunnon omistamisen kuluihin (esim. hoitovastike) ja pitää mahdolliset voitot itsellään sekä maksaa niistä pääomaverotuloa. Toisin sanoen 900€/kk:n vuokra tarkoittaa, että maksat n. 30€/pv siitä, että saat käyttää vuokranantajan asuntoa asumiseesi. Ehdottomana haittana on myös se, että vuokranantajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimuksesi.

#Tuomaksentärppi: Irtisanomisaika on määritelty huonevuokralaissa ja tämä on pakottava säännös. Vuokranantaja ei voi vuokrasopimuksessa heikentää vuokralaisen asemaa irtisanomisajan osalta. Tällainen sopimusehto on mitätön, vaikka se olisi ehtona jo allekirjoitetussa vuokrasopimuksessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa minut arviokäynnille kotisi myynnistä!

    Paras aika tavoitella puhelimitse
    AamuPäiväIltaAina
    Yhteydenotto mieluiten
    PuhelimitseSähköpostilla