Ullanlinna asuinalueena on hyvin arvostettu ja hyvinvoiva. Arvoasuntojen määrä on valtava ja upean arkkitehtuurin omaavat talot nostavat alueen arvokasta tunnelmaa olemuksellaan.

Ullanlinna asuinalueena on koti noin 10 000 helsinkiläiselle. Alueella on useita puistoja ja kokonaisuudessaan Ullanlinna on erittäin viihtyisä alue.

Tähtitorninmäki ja sen puisto houkuttelevat piknik- retkelle ja merisatamassa viihtyy koko perhe, kun tarjolla on virvokkeita ja tuoretta pullaa. Alueen historia on kiinnostava ja palvelutarjonta sekä kulkuyhteydet ovat koko Suomen parhaimmistoa.

Ullanlinna on myös legendaarisen suomalaisen draamasarjan Kotikadun miljöö. Pääasiassa tapahtumat sijoittuivat Korkeavuorenkadulle Johanneksen kirkon viereen. Myös osa Salatut elämän- sarjan ulkokohtauksista on kuvattu Ullanlinnan huvilakadulla.

Ullanlinnan viereisiä kaupunginosia ovat Eira, Punavuori, Kaivopuisto ja Kaartinkaupunki.

Ullanlinnan historia

Ullanlinnan historia
Lumiauto Johanneksen kirkon edessä vuonna 1926. Kuva: Sundström Eric / Helsingin kaupunginmuseo

Ullanlinnan nimessä yhdistyy kaksi historian asiaa. Ullanlinnan alueelle suunniteltiin rakennettavan linnoitus 1700-luvulla. Kuningatar Ulriika Eleonoora taas oli 1700-luvun alkupuolella Ruotsin kuningatar ja häneltä tulee nimi Ulla.

1800-luvulla Ullanlinna oli pääasiassa huviloiden aluetta, joka oli erityisesti ns. “säätyläisten” suosiossa.

Ensimmäisiä alueen taloista oli Villa Ulrika, joka valmistui vuonna 1902. Samoihin aikoihin Ullanlinnaa alettiin rakentamaan voimakkaasti ja erityisesti varakkaat Helsinkiläiset muuttivat alueelle.

Johanneksen kirkko

Johanneksen kirkko Ullanlinnassa
Johanneksen kirkko. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Johanneksen kirkko on vaikuttava näky Korkeavuodenkadulla Ullanlinnassa.

“Johanneksen kirkko rakennettiin Punanotkon kukkulalle, silloisen kaupungin laitamille. Kirkko valmistui vuonna 1891. Sen suunnitteli tukholmalainen arkkitehti Adolf Emil Melander. Johanneksen kirkkoa kutsuttiin aluksi Uudeksi kirkoksi. Uusi kirkko tarvittiin, koska helsinkiläiset eivät enää mahtuneet Vanhaan kirkkoon ja Nikolain kirkkoon eli nykyiseen Tuomiokirkkoon. Uusi kirkko rakennettiin juhannuskokon paikalle ja pyhäkkö omistettiin Johannes Kastajalle.” Kerrotaan Johanneksen kirkon kotisivuilla.

Tähtitornin vuori

Tähtitornin vuori, Ullanlinna.
Tähtitornin vuoren näkymiä. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Tähtitorninvuori on upea puisto Helsingin sydämessä. Puistossa sijaitsee myös Carl Ludvig Engelin suunnittelema observatorio.

“Tähtitorninvuoren puisto oli 1900-luvun alussa kaupungin ensimmäinen kunnallinen puisto. Korkea mäki, josta oli hyvät näköalat merelle, oli muinoin ollut osa Helsingin vartiovuorten ketjua. Vuorilla poltettiin vartiotulia, jotka ohjasivat merenkulkijoita oikeille väylille. Viimeiset tulet poltettiin Isonvihan aikaan 1700-luvun lopulla.” Näin kerrotaan Vihreät sylit- sivuilla.

Asuntojen hinnat Ullanlinnassa

Ullanlinnan alueen asuntojen keskineliöhinnan kehitys on ollut voimakasta. Esimerkiksi kolmioiden keskineliöhinta on kasvanut kahdessa vuosikymmenessä 280%. Ullanlinna on erinomainen kohde asuntosijoittamiseen ja monet, jotka ovat viime vuosina asunnon alueelta hankkineet saavat nauttia voimakkaasta arvonnoususta.

Kaksiot

VuosiKeskineliöhinta (€)
20003 177,00
20106 297,00
20209 132,00

Kolmiot

VuosiKeskineliöhinta (€)
20003 360,00
20107 508,00
20209 416,00

Neliöt

VuosiKeskineliöhinta (€)
20002 794,00
20108 817,00
20208 946,00

Yrittäjyys Ullanlinnassa

Yrittäjyys on valtava osa Ullanlinnan sydäntä. Lukuisat kivijalkaliikkeet virkistävät katukuvaa ja alue hengittää kirjaimelliseti yrittäjyyttä. Haastattelimme Ullanlinnan yrittäjäyhdistystä blogiini.

Ullanlinnan yrittäjäyhdistys ry.

“Ullanlinnan yrittäjäyhdistys ry:n tavoitteena on lisätä alueen liiketoimintaa, edistää yrittäjien yhteistyötä sekä tuoda jäsenilleen iloa ja virkistystä.

Yhdistys elävöittää Ullanlinnan aluetta ja pitää yhteyksiä Helsingin kaupungin päättäjiin. Tästä esimerkkinä on Helsingin kaupungin kannustamana, yhdessä yrittäjien, asukkaiden ja taloyhtiöiden kanssa toteutettu Valonkatu.

Yhdistys tukee jäsenyritystensä mainontaa yhteismarkkinoinnilla ja lisää alueen kaupallisen tarjonnan näkyvyyttä järjestämällä tapahtumia ja tempauksia sekä informoimalla mediaa.” lähde: Ullanlinnan yrittäjäyhdistys ry.

Haastattelimme Pirta Mikkolaa Ullanlinnan yrittäjäyhdistys ry:stä.

Kuinka kauan Ullanlinnan yrittäjäyhdistys ry on ollut toiminnassa?

– Yhdistys perustettiin 2013.

Millainen on Ullanlinna asuinalueena?

Ihana paikka, rauhallinen ja kaunis.

Miten yrittäjien yhteisöllisyys näkyy Ullanlinnassa?

Olemme järjestäneet Valonjuhlan joulukuussa, ja sinne voi tulla jäsenyrittäjiä mukaan esittelemään tuotteitaan.

Nyt uuden hallituksen myötä meillä on mukana some-expertti, Irene Häggkvist, jolta saamme apua some-kampanjoihin. Valonjuhla kun jouduttiin perumaan Koronan vuoksi joulukuussa, kehitti Irene Facebookiin ja Instagramiin Valonviikko-kampanjan.

Valonkatu

“Ullanlinnan yrittäjäyhdistyksen valoripustus valaisee uudella tavalla eteläisen Helsingin kaupunginosien halkaisevan katutilan, Esplanadilta Meripuistoon. Valonkatu edustaa täysin uudenlaista kaupunkisuunnittelun yhteistyötä, jossa yrittäjät, asukkaat sekä taloyhtiöt ovat olleet mukana. “

“Kaupunki kannusti yhdistystä toteuttamaan ideansa – ripustaa katuvalovaijereihin sädekehän muotoisten valaisimien polun. Ledvaloripustus tuo valoa pitkään ja pimeään talvikauteen antaen kaupungin peruskatuvalaistukselle lisävoimaa.”

Lue lisää Valonkatu- projektista täältä: https://valonkatu.fi

Ullanlinnan yrityksiä

Café Succès

Vuodesta 1957 toiminut legendaarinen kahvila on osa Ullanlinnan historiaa ja tunnettu valtavan hyvistä korvapuusteistaan. Käyn täällä usein kahvilla ja pullalla.

Faber Art Jewelry

Yli 30 vuotta toiminut kaupungin parhaimmistoon kuuluva koruliike.

Laivurin valinta

Itsenäinen korkean laatutason omaava lähikauppa Ullanlinnan ja Eiran asukkaille.

Lungi

Kortteliravintola Lungin herkut maistuvat kaikille.

Maison Helsinki

Ylellisiin sisustustavaroihin ja vuokrasomisteisiin erikoistunut liike vaativaankiin makuun.

Oletko harkinnut asuntosi myyntiä Ullanlinnassa?

Ota yhteyttä niin, sovitaan yksityisnäyttö.