Töölö asuinalueena on koko Suomen tuntema kaupunginosa ja nykyään koti noin 30 000:lle helsinkiläiselle. Työpaikkojakin alueella on noin 20 000.

”Töölön kylä mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1476, siis jo ennen Helsingin kaupungin perustamista.” Kirjoitetaan Töölö seuran sivuilla.

Töölö asuinalueena on historiallinen alue ja siellä sijaitsevat esimerkiksi Ooppera-, Finlandia- ja Musiikkitalo, Eduskunta, Temppeliaukion kirkko sekä Olympiastadion.

Töölössä on ehkä koko Suomen aktiivisin kulttuuritarjonta ja lisäksi se toimii kotina Helsingin IFK:lle ja Helsingin Jalkapalloklubille (HJK).

Töölö on turistien suosima alue ja kesäisin siellä voi nähdä lukuisia busseja kiertelemässä aluetta ja turisteja ottamassa kuvia muun muassa Sibeliusmonumentista.

Yrittäjyys on myös osa Töölön sydäntä ja pienet kivijalkaliikkeet elävät yhä alueella. Osa niistä on toiminut jo vuosikymmenten ajan. Erinomaiset ravintolat ja lämpimät kahvilat ovat vahvasti edustettuina Töölössä.

Töölö asuinalueena on niin laaja, että se on jaettu kahteen osaan. Etu- ja Taka-Töölön jakaa Hesperiankatu siten, että Pohjoinen Hesperiankatu on Taka-Töölöä (00260) ja Eteläinen Hesperiankatu on Etu-Töölöä (00100). Meilahteen ja Laaksoon rajaantuva alue Taka-Töölössä on postinumeron 00250 aluetta.

Hesperiankatu

Eteläinen- ja Pohjoinen Hesperiankatu.

 

Taloyhtiöt ja korttelit Töölössä

Gripenbergin korttelin sisäpiha Töölössä

Gripenbergin korttelin sisäpiha Taka-Töölössä.

Töölöö asuinalueena on mielenkiintoinen siinä mielessä, että alueella sijaitsee Suomen rikkaimpia taloyhtiötä. Varakkaiden taloyhtiöiden kivijaloissa ja kerroksissa sijaitsee taloyhtiöiden omistamia liiketiloja sekä vuokra-asuntoja, jotka tuottavat vuokratuloja yhtiölle . Tämä vaikuttaa esimerkiksi siihen, että lukuisissa taloyhtiöissä on erittäin matala hoitovastike tai joissain tapauksissa ne ovat täysin hoitovastikkeettomia.

Töölö asuinalueena on rakennettu selkeisiin kortteleihin, joista monella on numeron lisäksi omat nimensä. Vaikuttavimpia kortteleita arkkitehtuurisesti ovat mm. Lars Sonckin- kortteli sekä Gripenbergin- korttelit. Näiden kortteleiden sisäpihat ovat uniikkeja aarteita, jotka suorastaan kutsuvat luoksensa. Arkkitehtien päätöstä kunnioittaen nämä sisäpihat ovat säilytetty niin sanottuina puoli julkisina tiloina myös tänä päivänä.

Gripenbergin kortteli on kymmenen kerrostalon muodostama kortteli Mannerheimintien, Urheilukadun, Sallinkadun ja Savilankadun välissä. Valtava sisäpiha on täysin suojassa liikenteeltä ja sen hälinältä. Siellä ollessaan on vaikea uskoa olevansa niin keskeisellä paikalla Helsingissä. “Gripenberg oli yksi merkittävimmistä 1920-luvulla Helsingissä kerrostaloarkkitehtuurin kehittymiseen vaikuttaneista arkkitehdeistä.”

Lars Sonckin- kortteli on esimerkki siitä, että miten Etu-Töölön aluetta alun perin piti rakentaa. Suuri, 12 kerrostalon jakama piha-alue on kaikkien yhtiöiden yhteiskäytössä. Kortteli on Museokadun, Eteläisen Hesperiankadun, Mechelininkadun ja Runebergin kadun välissä.

Lars Sonckin kortteli

Lars Sonckin kortteli ilmasta.

Ullakkorakentaminen

”Koko Helsingin kaupungin alueella on voimassa poikkeamispäätös, jonka nojalla asuinkerrostalojen ‎ullakot voidaan muuttaa asuinkäyttöön jos se on rakennusteknisesti mahdollista.” Kerrotaan Helsingin kaupungin sivuilla.

Monet Töölön alueen taloyhtiöistä ovat jo tehneet ullakkorakentamisprojekteja ja rahoittaneet sillä muun muassa taloyhtiön merkittäviä remontteja, kuten putki- julkisivu- ja kattoremontteja. Ullakkorakentaminen on vaativa projekti, mutta tuo myös merkittävän taloudellisen hyödyn taloyhtiölle.

Tärkeimmät kriteerit, jotka ullakkorakentamiseen taloyhtiöön liittyvät ovat:

 1. Valonsaanti ja mahdollisuus avata uusi ikkunoita
 2. Olemassa olevat rakenteet ja hormit
 3. Tilan korkeus ja tarkistetut mitat
 4. Miten ullakolle kuljetaan ja saako sinne rakennettua hissiä porrashuoneisiin
 5. Miten tämä prosessi parantaisi asuntoyhtiön viihtyvyyttä.

Taloyhtiölle on kuitenkin ensisijaisen tärkeää palkata alusta asti asian ammattilainen, joka tutkii, että soveltuuko ullakko asumiseen. Mikä tila sovitaan siihen sopivaksi, tulisi taloyhtiön palkata pätevät suunnittelijat, joilla on kokemusta vaativista korjausrakentamis- ja asuntosuunnittelutehtävistä.

Pohjoinen Hesperiankatu

Pohjoinen Hesperiankatu, joka jakaa Töölön.

Asuntojen hinnat

Asuntojen hinnat ovat nousseet tasaisesti koko Töölön alueella. Käytännössä 20 vuodessa hinnat ovat kaksioissa ja kolmioissa nousseet todella voimakkaasti, mutta kaikkein suurin arvonnousu on ollut Taka-Töölön kaksioissa (00260 alueella), keskimäärin 349 prosenttiyksikköä (%).

 

Töölön hintakehitys

Töölön asuntojen hintakehitys 2000 – 2020

Sibeliuspuisto

Sibeliusmonumentti

Sibeliusmonumentti.

Alkujaan alueen nimi on ollut Humallahden puisto. Nykyinen nimi on annettu vuonna 1945 itse Jean Sibeliuksen kunniaksi, kun hän täytti 80-vuotta. Nykyään alue on yksi Helsingin suosituimpia turistikohteita.

Sibeliuksenpuisto on suojattu asemakaavalla, joten sen alueelle edes pienimuotoinen rakentaminen ei ole mahdollista.

“Sibeliuspuistossa sijaitsee kaksi vanhaa 1800-luvulla rakennettua puuhuvilaa sekä vuonna 1967 pystytetty taiteilija Eila Hiltusen suunnittelema Sibeliusmonumentti.”

“Puistoalueella, Kesäkadun ja Mechelininkadun kulmauksessa on kuudenkymmenen visakoivun tammikko, joka istutettiin kesällä 1983 Visaseuran toimesta presidentti Mauno Koiviston syntymäpäivälahjaksi.”

“Molemmat vanhat huvilarakennukset ovat asemakaavan muutoksessa määrätty säilytettäväksi.”

Myös alueen rantakahvila on määrätty säilytettäväksi suojeltuna rakennuksena.

 

Töölöläistä huippuosaamista

Töölön kirjastossa tehtiin suuri remontti ja se palvelee ihmisiä vauvasta vaariin. Opiskelijoille on suuri luku- ja työsali, lapsille erittäin kattava valikoima kirjoja sekä lehtiä eri kielillä, pelihuone, musiikkihuone, neuvotteluhuoneita ja valtava määrä muita palveluita.

Neliöt Liikkuu on Suomen innovatiivisin ja rohkein kiinteistöalan toimija, joka muutti toimistonsa Etu-Töölön museokadulle lokakuun 2020 alussa.

Mamma Rosa on legendaksi muodostunut ravintola, jonka menu perustuu kansainväliseen keittiöön.

Tokyo 55 on minun mielestäni Helsingin paras Sushi ravintola.

Tin Tin Tango on vuonna 1994 avattu Töölöläisten olohuone, jonne kaikki ovat tervetulleita. Kahvila on erityisen tunnettu siitä, että sieltä saa aamupalaa aina kun se on auki ja sisällä on pyykinpesumahdollisuus.

Elite on legendaarinen taiteilijoiden olohuone, jolla olisi tuhansia tarinoita kerrottavanaan jo vuodesta 1932 alkaen.

Ooppera tarjoaa huippuluokan kulttuurielämyksiä, kuten balettia ja oopperaa Töölönlahden kupeessa.

Musiikkitalo on uusinta Töölöä, joka antaa täyden kokemuksen musiikin ystäville.

Helsingin Jalkapalloklubi (HJK) on 1907 perustettu suomalainen jalkapalloilun huippuseura. Klubi pelaa kotiottelunsa Bolt Areenalla urheilukadulla.

HIFK Fotboll on niin ikään Töölöläinen jalkapalloseura, joka pelaa myös kotiottelunsa urheilukadun areenalla.

 

Töölö asuinalueena – yritykset ja ihmiset

Cafe Regatta – Lande keskellä Stadia!

Cafe Regatta

Cafe Regatta. (kuva: www.caferegatta.fi)

Vein ruusun kahvilan yrittäjälle kierroksella maaliskuussa, kun halusin tukea pienyrittäjiä. Valitettavasti yrittäjänä toiminut herrasmies nimeltään Raine Korpela menehtyi myöhemmin tämän vuoden puolella, mutta yritys jatkaa toimintaansa yrittäjän kolmen lapsen jatkaessa isänsä elämäntyötä.

Café Regatta on yksi Töölön tunnetuimpia maamerkkejä ja uniikki pysähdyspaikka. Haastattelimme Marina Kuitusta, yhtä Cafe Regatan nykyisestä kolmesta yrittäjäsisaruksesta.

 

Mitä Cafe Regatta on sinun mielestäsi?

Se on kohtaamispaikka. Meillä ei ole oikeastaan varsinaista kanta-asiakasryhmää vaan se on kaikkien kohtaamispaikka. Olen itse ollut toiminnassa mukana noin 15 vuotta ja aluksi kesät toimimme vain tunnustellen, että miten tämä lähtee pyörimään ja sillä tiellä ollaan.

 

Mitä Cafe Regatta merkitsi isällenne (Raine Korpelalle)?

Isälle se oli kaikki kaikessa. Hän asui koko ikänsä Töölössä ja piti aikaisemmin Töölöntorilla Mestarikrouvi- ravintolaa, jonka vanhemmat töölöläiset varmasti muistavat hyvin. Nykyään tiloissa toimii Tin Tin Tango. Isälleni koko Töölö oli kaikki kaikessa ja hän harvoin sieltä minnekään lähti. Hänellä oli myös pitopalvelutilat soutustadionilla jonkun aikaa ja sitten hän sai Cafe Regatan käsiin ja rakastui siihen. Hän kutsui Regattaa, että se on ”Lande keskellä Stadia”. Cafe Regatta oli isälleni kaikki kaikessa.

 

Mitkä ovat isoimmat opit, jotka isänne on antanut Teille Cafe Regatan yrittäjyyteen liittyen?

Olen kasvanut pienestä tytöstä alkaen siihen, että olen nähnyt yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet. Olen kasvanut asiakaspalveluun. Vaikealta tuntuisi ajatus tehdä, vaikka toimistossa yksin töitä. Asiakkaathan ne ovat kaikki kaikessa. Paljon pitää tehdä töitä.

 

 

Ian Bourgeot – Arkadia International Bookstore

Ian Bourgeot Arkadia International Bookstore

Ian Bourgeot. Arkadia International Bookstoren yrittäjä.

Haastattelimme Iania englanniksi ja haastattelu on käännetty Suomeksi.

Ian, olet asunut Suomessa vuodesta 1993 lähtien. Kuinka kauan olet työskennellyt ja asunut Töölössä?

Olen asunut koko ajan vuodesta 1993 lähtien Töölössä, mutta olen työskennellyt myös muualla. Olen opettanut yliopistossa sekä myöhemmin myös yksityisessä kielikoulussa hetken aikaa. Sitten aloitin oman kielikouluni, jonka toimisto sijaitsi Töölönkadulla.

 

Mitä Töölö asuinalueena merkitsee sinulle ja miten se on muuttunut?

Töölö on mielenkiintoinen alue. Minun pitää myöntää, että se on kyllä muuttunut paljon vuosien aikana. Kaikki tietenkin muuttuu kolmessakymmenessä vuodessa. Tulin Töölöön jo lomillani ennen kuin muutin tänne. Olen aina pitänyt Töölöstä. Se on melko dynaaminen ja hillitty asuinalue. Tällä tarkoitan sitä, että rikkaimmat asuvat muualla ja suurin osa ihmisistä on töissä.

Töölöön ei kuitenkaan yleensä tulla muuten vain. Ihmiset ovat riippumattomia ja dynaamisia. Alkujaan alue oli melko pitkälti suomen- ja ruotsinkielisten asuttamaa, mutta nykyään alue on monimuotoisempi. Ehkä alue on tullut myös hieman rikkaammaksi.

Töölössä asuu hyviä ja aktiivisia ihmisiä.

 

Minkälaista on yrittäjän elämä Töölössä?

Luulen, että se on samanlaista kuin muuallakin Suomessa, mutta olen asunut monissa muissakin maissa. Töölö on hyvin turvallinen alue ja olen hyvin varma, että en tule ryöstetyksi matkalla töihin. Minulla ei ole koskaan ollut suurempia ongelmia rikollisten kanssa.

Tietenkin pitää tutustua ihmisiin asuinalueella, joka on hieman hidasta, mutta kun tunnet heidät, olet osa naapurustoa.

Kun aloitin, halusin todella perustaa Töölöläisen kirjakaupan, joka myy kansainvälisiä kirjoja tai kirjoja vierailla kielillä. Halusin ehdottomasti aloittaa töölöläisen kirjakaupan, sitten helsinkiläisen ja nyt lopulta olemme täysin kansainvälisen. Ennen kaikkea olemme kuitenkin paikallinen kirjakauppa. Olen pitkään tuntenut kaikki vierekkäisten kauppojen yrittäjät sekä naapurissa olevat asukkaat. Töölö on miellyttävä alue.

Olen sitä mieltä, että sijainti on myös siinä mielessä ihanteellinen, että Töölössä monet puhuvat useita kieliä. Monet eivät tosin näytä sitä.

 

Miten kuvailisit asiakkaitasi?

Asiakaskuntani on hyvin monimuotoinen. Olen hyvin ylpeä siitä, että meillä on 15-vuotiaita, jotka tulevat tänne sekä muutenkin todella nuoria ihmisiä. Tietenkin meillä on myös vanhempia ihmisiä ja jotkut ovat yli 90- vuotiaitakin.

Keskiverto asiakas on 18-30-vuotias, jonka toinen vanhempi puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea. Iso osa asiakkaistamme puhuu myös ruotsia.

Jos tulet katsomaan esityksiämme, niin huomaa hyvin asiakkaidemme monimuotoisuuden. Meillä on esimerkiksi tieteen edustajia, insinöörejä, mutta sanoisin, että he edustavat kaikkia yhteiskunnan osa-alueita.

Minulle on todella tärkeää, että olemme avoimia kaikille. Kuka tahansa voi myös järjestää esityksen tiloissamme ja olemme aina tarjonneet sen mahdollisuuden kaikille sitä kysyneille.

 

Mitkä ovat suosikkipaikkasi Töölössä?

Niitä on monia. Riippuu tietenkin siitä, että mitä haluaa tehdä. Pidän todella paljon kävellä kaduilla, kuten museokadulla ja töölönkadulla. Minä vain pidän kävellä kaduilla. Tunnen myös täältä todella paljon ihmisiä, joten tapaan heitä myös kaduilla.

Tietenkin kahvilat, kaupat ja puistot ovat mieleeni. Tietenkin asiat ovat muuttunet paljon covid-19 viruksen takia.

 

Mitä muuta haluaisit sanoa Ian?

Kellarimme on toiminut 1930-luvulla pommisuojana, mutta myös myöhemmin yhteiskeittiönä koko talon asukkaille. Tiedän myös, että tässä rakennuksessa sekä viereisessä asui 1960-luvulla kymmenen kertaa enemmän ihmisiä.

Kirjakaupastamme on myös alkanut monta hienoa rakkaustarinaa, kun ihmiset ovat tavanneet täällä. Osa on jo naimisissa ja tulevatkin tänne käymään vuosipäivänään.

 

Pirkko Liljeström, Töölö seuran puheenjohtaja.

Pirkko Liljeström Töölö seura ry

Pirkko Liljeström. Töölö seura ry:n puheenjohtaja.

Haastattelimme Pirkko Liljeströmiä Töölöntorin joulukuusen valojen sytyttämisen yhteydessä. Lisää infoa Töölön joulusta täältä.

Pirkko, olet toiminut Töölössä yrittäjänä pitkään. Mitä Töölö merkitsee sinulle?

Perustin yrityksen Töölöön 1990-luvulla ja neljä vuotta sitten lopetin (76-vuotiaana). Yrityksemme oli naistenvaateliike. Isoäitini, joka eli satavuotiaaksi oli räätäli ja hän teki esimerkiksi Mannerheimille vaatteita. Minun vaatteitani ei koskaan hankittu kaupasta lapsena, vaan kun isomummo asui Roballa, niin sieltä kangaskaupasta sain käydä valitsemassa kankaat. Silloin ymmärsin kankaiden tuntemuksen. Se tietysti auttoi minua kaupanteossa. Ymmärsin laadun. Kaupassani ei koskaan ollut muuta kuin aitoa puuvillaa, aitoa villaa ja aitoa silkkiä.

 

Töölö seuran on alueen etujärjestö. Mitä kaikkea teette käytännössä?

Meillä on ollut kaikenlaista. Olemme järjestäneet asukkaille monenlaista ja meillä on Töölö seurassa eri jaostoja ja itse olin yritysjaoston puheenjohtaja. Siihen aikaan sain hankittua Töölö seuraan yli 90 yrittäjää.

Sittenhän me valitsemme aina vuoden töölöläisen sekä töölöläisen yrittäjän (Aiemmin mainittu Cafe Regatta sai vuoden töölöläinen yrittäjä- palkinnon vuonna 2012.)

Me kerromme myös Töölön synnystä ja historiasta.

Olemme toiminnassamme huomioineet ihmiset lapsista vanhuksiin.

 

Töölö seura on 60-vuotias. Mitä yksittäisiä saavutuksia tai kohokohtia nostaisit esille?

Niitä on monia. Se yhteisöllisyys. Olemme yhdessä asukkaiden ja yrittäjien kanssa järjestäneet Töölöntorilla tapahtumia, olemme olleet mukana Helsinki-päivässä sekä organisoitu maalaistoreja ja kuusijuhlat. Näitä yhteisiä juhlia olemme järjestäneet.

Olemme myös organisoineet tempauksia, joissa Töölön aluetta on ikuistettu taiteen muodossa. Meillä on myös ollut luentoja.

Töölön kirjasto on ollut meidän yhteistyökumppani ja olemme järjestäneet siellä tapahtumia. Esimerkiksi kaupungilta on tullut virkamiehiä kertomaan, että mitä ovat tekemässä Töölössä.

Pauligin huvilalla on ollut vuosikokouksia ja muun muassa taidenäyttelyitä.

Me olemme pyrkineet järjestämään paljon asioita, jotka ovat mahdollisia.

Töölö seura on myös useana vuonna kerännyt alueen yrittäjiltä rahaa Töölöntorin joulukuusta varten.

 

Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä paikkoja Töölössä?

Kyllähän se ranta on. Olen Lauttasaaressa syntynyt ja meren ääressä ollut. Kyllä se ranta on ihana, kuten myös Töölönlahti.

 

Kiitos Pirkko. Haluaisitko sanoa vielä jotain?

Toivoisin, että nuoremmat ihmiset ottaisivat (Töölö seuran) toimintaa haltuunsa. Haluaisin, että Töölöläiset käyttäisivät enemmän toria hyödyksi.

 

Töölö asuinalueena on hyvin monipuolinen sekä mielenkiintoinen ja asun itsekin alueella.

Oletko myymässä asuntoasi Töölössä? Ota yhteyttä, niin sovitaan arviointikäynti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa minut arviokäynnille kotisi myynnistä!

  Paras aika tavoitella puhelimitse
  AamuPäiväIltaAina
  Yhteydenotto mieluiten
  PuhelimitseSähköpostilla