Punavuori asuinalueena on Helsingin arvostetuimpia ja samalla myös tiheimmin asutettu alue pääkaupungissamme. Tuttavallinen nimitys Punavuoren alueelle on Rööperi.

”Nykyisten Sepänkadun ja Punavuorenkadun välillä olleita rantakallioita nimitettiin jo 1600-luvun asiakirjoissa nimellä Rödberget niiden punertavan värin vuoksi. Vuoden 1866 karttaliitteessä esiintyy suomenkielisenä käännöksenä nimi Punavuoret.” Näin kerrotaan Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla.

Nykyään Punavuori tunnetaan kivijalkaliikkeistään ja elävistä kaduista. Asukkaat viihtyvät alueella ja asuntojen arvonnousu on ollut todella voimakasta viimeisten 20 vuoden aikana. Vuosikymmenten ajan Punavuori oli kuitenkin työläisten ja esimerkiksi merimiesten asuttama alue, jossa myös rikollisuus oli arkipäivää.

Punavuori asuinalueena on nykyään korkealle arvostettu kaupunginosa ja se sijaitsee usean muun arvostetun alueen läheisyydessä. Punavuoren välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Kamppi, Ullanlinna, Eira ja Kaartinkaupunki.

Punavuoresta on myös tehty elokuva. Aleksi Mäkelän ohjaama Rööperi sai ensi-iltansa vuonna 2009.

Punavuoren historia

Punavuorenkatu 14
Punavuorenkatu 14, vuonna 1969. Kuva: Kari Hakli (Helsingin kaupunginmuseo).

”Vuoden 1870 kartassa alueen nimenä on Rödbergs-Trakten. Suomenkielisenä kansanomaisena nimenä esiintyi samoihin aikoihin Rööperi. Alue liitettiin asemakaavaan vuonna 1875. Punavuori – Rödbergen vahvistettiin Helsingin viidennen kaupunginosan nimeksi vuonna 1959.” Kerrotaan Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla.

Alunperin Punavuori oli varsin köyhää työläisten ja kalastajien seutua, jonka maine oli hyvin kyseenalainen. Alueella liikkui runsaasti rikollisia, kuten salakuljettajia sekä laittoman viinan myyjiä.

Viimeisten vuosikymmenten aikana Punavuoresta on tullut haluttu ja arvostettu asuinalue, jonka asukkaat ovat ylpeitä kaupunginosastaan.

Iso Roobertinkatu

Punavuori asuinalueena
Iso Roobertinkatu maaliskuussa 2021. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Iso Roobertinkatu, eli Iso Roba tai Roba on ruotsinkieliseltä nimeltään Stora Robertsgatan. Katu on nimetty Robert Henrik Rehbinderin, aatelisen virkamiehen mukaan, joka loi pohjaa itänaapuriin suuntautuvan kaupan suhteen.

Iso Roba on viihtyisä kävelykatu, joka on käytännössä legendan maineessa monille Helsinkiläisille. Monille hyvien nuoruusmuistojen ravintolat ja liikkeet sijaitsevat tai ovat sijainneet juurikin Iso Roobertinkadulla.

Sinebrykoffinpuisto

sinebrykoffin puisto
Mäenlaskua Sinebrykoffin puistossa maalikuussa 2021. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Punavuori asuinalueena on viihtyisä. Yksi asukkaiden lempipaikoista vuodenajasta riippumatta on Sinebrykoffin puisto eli tuttavallisemmin Koffin puisto. Nimensä puisto on saanut aikoinaan lähellä sijainneelta olutpanimolta.

Puistossa sijaitsee Sinebrychoffin taidemuseo, joka kutsuu käymään kulttuurin ja taiteen ystäviä vauvasta vaariin.

Kesäisin puisto on täynnä auringonpalvojia sekä piknik- päivää viettäviä ihmisiä niin läheltä, kuin kaukaa. Koffin puisto on yksi Helsingin suosituimpia puistoja.

Talvella koffin puisto on täydellinen paikka mäenlaskuun koko perheelle.

Asuntojen hinnat Punavuoressa (00120 alue)

uudenmaankatu punavuori
Uudenmaankatu Sinebrykoffin puistosta kuvattuna. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Punavuoren asuntojen hinnat ovat kehittyneet valtavan paljon 20 vuoden aikana. Vuonna 2000 yksiön sai ostettua keskineliöhinnalla mitattuna 2741,00€/ neliö. Viime vuonna toteutuneiden kauppojen keskineliöhinta yksiöissä oli 9544,00€ Punavuoren alueella. Prosentuaalisesti siis arvonnousua pelkästään yksiöissä on ollut 20 vuoden aikana noin 348 prosenttia.

YksiötKeskineliöhinta (€)
Vuosi 20002741,00
Vuosi 20105842,00
Vuosi 20209544,00
  
  
KaksiotKeskineliöhinta (€)
Vuosi 20002761,00
Vuosi 20105655,00
Vuosi 20208239,00
  
KolmiotKeskineliöhinta (€)
Vuosi 20003217,00
Vuosi 20105655,00
Vuosi 20207962,00

Michael Agricolan kirkko

Michael Agricolan kirkko
Mikael Agricolan kirkko Punavuoressa. Kuva: Tuomas Kukko LKV

“Suomen kirjakielelle pohjan luoneen piispa Mikael Agricolan nimikkokirkko kohoaa Punavuoren ja Eiran kattojen ylle. Mikael Agricolan kirkko on yksi maamme vilkkaimmin käytetyistä kirkoista.” Kirjoitetaan Helsingin seurakuntien kotisivuilla.

Kirkon on suunnitellut Lars Sonck, joka on vaikuttanut vahvasti Helsinkiläisten rakennusten arkkitehtuuriin. Sonck on myös suunnitellut esimerkiksi Kallion kirkon. Kerroin Lars Sonckin korttelista Töölö asuinalueena blogissani.

103 metrin korkeuteen kohoava kirkko on vihitty käyttöön keväällä 1935. Kirkkoa on rakennettu ja uusittu runsaasti vuosikymmenten aikana. Vuonna 2003 ja 2004 tehdyssä kunnostuksessa kirkkoa pyrittiin palauttamaan mahdollisimman paljon alkuperäisen näköiseksi.

Punavuori asuinalueena olisi varmasti hyvin erilainen ilman keskeistä maamerkkiään, Mikael Agricolan kirkkoa.

Merikortteli

Punavuoren historia on täynnä upeita rakennuksia. Yksi niistä on saanut uuden elämän toimistotiloina.

“Nykyään pääosin toimistokäytössä oleva Merikortteli on ylväs historiallinen tehdasrakennus energisellä Punavuoren alueella, Helsingin ydinkeskustan eteläpuolella. Punatiilisen yhtenäisen julkisivun taakse kätkeytyy 28 000 m2:n kortteli täynnä ainutlaatuisia työtiloja.

Poikkeuksellinen huonekorkeus ja jykevä tehdasmainen rakenne luovat rakennukselle upean ilmeen, josta pääsevät nauttimaan useat rakennuksen kuudessa kerroksessa toimivat yritykset.”

Merikorttelin kotisivut löytyvät täältä.

Telakkaranta

Helsingin Telakkarannan pitäisi valmistua vuonna 2026. Rakennettujan Skanskan sivuilla kerrotaan, että minkälainen alueesta tulee:

“Merelliseen Telakkarantaan valmistuu upeita asuntoja. Harjakattoiset punatiiliset asuinrakennukset uppoutuvat alueen historialliseen arkkitehtuuriin kuin ne olisivat aina olleet siinä. Telakkarannasta ja sen lähistöltä löydät kaiken tarvittavan, aina lukuisista palveluista rentouttavaan merelliseen luontoon saakka. Alueelle rakennetaan myös maanalainen parkkihalli.”

Design District

Punavuori tunnetaan myös laadukkaasta Designista. Design District edistää alueen yrittäjien toimintaa. Haastattelimme Design Districtin toiminnanjohtajaa, muotoilija Anniina Dunder-Bergia.

Miten Design District Helsinki näkyy Punavuoren alueella?

Kaikista konkreettisin näkyvä asia on Design Districtin tunnustarrat näyteikkunoissa. Mustat pyöreät pallot, joissa on teksti Design District Helsinki. Tietenkin myös se, että alueella on runsaasti luovien alojen yrittäjiä, gallerioita ja kahviloita.

Miten design näkyy Punavuoressa ihmisten arjessa?

Punavuori on aluetta, jossa on runsaasti liiketiloja katutasossa ja sitä kautta elävää elämää kaikkialla. Esimerkkinä voisi mainita Fredrikinkadun, joka on vanha helsinkiläinen kauppakatu vuosikymmenten takaa.

Millainen on Punavuori asuinalueena?

Varmasti vireä, erityisesti päiväsaikaan, kun on paljon liiketiloja ja kahviloita auki.

Mikä on parasta Punavuoressa?

Punavuori yllättää. Kivijalassa on vaihtuvuutta ja mahdollisuus löytää itselle uusia liikkeitä ja taidegallerioita. Wau! Täällä on tällainenkin liike ja tähän on tullut uusi yritys tai ravintola!

Tietenkin myös kaikki yrittäjät, jotka omalla persoonallaan ja panoksellaan tekevät alueesta elävän ja tuovat katukuvaan ilmeikkyyttä. Kivijalkayrittäjät ovat intohimoisia yrittäjiä ja antavat itsestään paljon asiakkailleen. 

Miten Design District edistää Punavuoren aluetta?

Design District puhuu kaupunkikulttuurin ja designalan kivijalkayrittämisen puolesta. Teemme tunnetuksi aluetta kokoamalla luovien alojen yrittäjiä ja kulttuuritoimijoita yhteen karttaan. Järjestämme myös jäsenyritysten yhteisiä tapahtumia ja kampanjoita, jotka näkyvät alueen asukkaille.

Pääset täältä Design Districtin sivuille.

Punavuoren yrityksiä

Punavuoressa on Suomen ja Helsingin mittakaavassa valtava määrä kivijalkayrityksiä. On designia, ravintoloita, gallerioita, levykauppoja, trendikkäitä uusia ja käytettyjä vaatteita sekä legendaarisia pienyrityksiä. Lisäksi useiden yritysten toimistot löytyvät Merikorttelin upeista toimistotiloista.

Haastattelimme muutamaa yritystä.

LEVYKAUPPA DIGELIUS

Viiskulman levykaupat ovat monille musiikin harrastajille lähes pyhiinvaelluskohde. Digelius Music on noin 50-vuotta Punavuoressa toiminut levykauppa, joka on erikoistunut jazz-musiikkiin. Haastattelimme levykaupan osakasta Petriä.

Kuinka kauan Digelius on toiminut Punavuoressa?

Vuodesta 1971.

Minkälainen paikka on Punavuori / Viiskulma levykaupan pyörittämiseen?

Vähän syrjässä keskustasta, mutta koska Viiskulmassa on ollut levykauppa/kauppoja jo 1970-luvun alusta, osaavat alan harrastajat paikalle.

Miten kuvailisitte asiakkaitanne?

Enimmäkseen musaharrastajia, mutta myös paljon ihan tavallisia ihmisiä jotka tulevat ihan kiinnostuksesta sisään tai mahdollisesti hakemaan jotain tiettyä levyä tai kappaletta.

Minkälainen on Punavuori asuinalueena?

Kallis.

Mitä muuta haluaisit vielä sanoa?

Ostakaa äänilevyjä, niitä on mukava kuunnella.

RAVINTOLA PENNY

Ravintola Penny. Uudenmaankatu 13. Kuva: Ravintola Penny

Kuinka kauan olette toimineet Punavuoressa?

Vuodenvaihteessa tuli 5 vuotta täyteen.

Minkälainen alue Punavuori on toimia yrittäjänä?

Hyvin mielenkiintoinen. Meillä on selkeästi oma porukka, joka on hyvin Punavuorelainen, mutta toisaalta, kun ollaan Helsingin keskustassa, niin sitten on myös todella paljon kaikenlaisia ihmisiä, kuten ulkopaikkakuntalaisia ja turisteja. Hyvin vaihteleva ympäristö.

Miten kuvailisit asiakkaitanne?

Silloin kun lähdimme ravintolaa perustamaan ja mietimme, että minkälaista asiakaskuntamme olisi, niin lähdimme siitä, että he ovat punavuorelaisia ja noin 30-50 -vuotiaita. Ehkä enemmän pariskuntia ja yksineläviä kuin perheitä. Sellaisia ihmisiä, jotka käyttävät paljon alueen palveluita aktiivisesti.

Minkälainen on Punavuori asuinalueena?

Se on yksi parhaimpia. Jos en asuisi siellä missä nyt asun, niin muuttaisin Punavuoreen. Tosi makea alue ja kaikki on kävellen saavutettavissa. Punavuori on turvallinen.

Mikä on parasta Punavuoressa?

Ravintoloiden ja pienten kauppojen kirjo. On paljon kivijalkatoimintaa, ainakin vielä. Toivotaan, että myös pysyy tällaisena.

Mitä muuta haluaisit sanoa?

Toivon, että alue pysyy elinvoimaisena ja toivon, että tästä koronasta huolimatta saadaan nimenomaan kivijalkakaupat pysymään alueella. Suurin toive on, että he eivät muuttaisi pois. Toivon, että Punavuori pysyy punavuorelaisena paikkana, jossa on elämää.

Pia Olanterä, yrittäjä / Ravintola Penny

Oletko harkinnut asuntosi myyntiä Punavuoressa?

Ota yhteyttä, niin sovitaan arviokäynti.