Pasila asuinalueena jakaantuu Länsi-, Itä- ja Keski-Pasilaan. Keski-Pasilasta rakennetaan uutta Helsingin keskustaa, joka oli Eliel Saarisen suunnitelma jo vuonna 1918.

On helppo todeta, että Pasilasta on tulossa seuraavien vuosien aikana merkittävin liikenteen solmukohta pääkaupungissamme ja samalla paikka kaupungin toisena keskustana onkin täysin looginen.

On selvää, että myös Pasila asuinalueena on suuressa murroksessa ja tämä tulee väistämättä näkymään monenlaisena muutoksena siellä asuville ihmisille. Käytännössä myös asuntojen arvonnousun voidaan ennustaa olevan todella voimakasta, joten on oletettavaa, että asuntokauppa tulee käymään alueella hyvin.

Muutamia vuosia sitten Pasilassa ei ollut suuria päivittäistavarakauppoja erikoisliikkeistä puhumattakaan. Tällä hetkellä alueen palvelutarjonta on yksi Suomen parhaista ja liikenneyhteydet avaavat Suomen sekä samalla koko maailman. Pasilasta pääsee lentokentälle tai vaikkapa Ouluun ja Pietariin junalla.

Pasilaa rakennettaessa on tuotu uusia asumisen ratkaisuja saataville, kuten modernia kortteliasumista, jossa koti on Triplan kauppakeskuksen välittömässä yhdeydessä ja käytännössä samassa rakennuksessa. Kirjoitin kortteliasumisesta blogin, jonka pääset lukemaan täältä.

On äärimmäisen mielenkiintoista seurata Pasilan uutta nousua ja muutosta sekä tämän kokonaisuuden vaikutusta alueen asuntomarkkinoihin.

Pasilan historia

pasila 1910-luvulla
1910 -luku. Pasila. Etualalla Maistraatinkadun ja Martankadun risteys pohjoiseen nähtynä. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Pasilan historia kytkeytyy vahvasti juna-asemaan. Nykyisen Keski-Pasilan alueelle avattiin jo vuonna 1891 rautatieasema.

Pasilan nimi tulee Carl Pasila- nimiseltä henkilöltä, joka vuokrasi alueella sijainnutta Fredriksbergin tilaa. Alueen ruotsinkielinen nimi Böle oli alunperin naapuritilan nimi.

Nykyinen Länsi-Pasila on rakennettu 1980-luvulla ja sen suunnittelusta on vastannut arkkitehti Reijo Jallinoja.

Itä-Pasila on rakennettu entiselle pienteollisuus- ja varastoalueelle 1970-luvun aikana.

Pasilan alueella on aikaisemmin sijainnut Puu-Pasila nimellä kulkenut alue, jonka syntyi, kun kaupungistuminen oli valtavalla tasolla ja kaupunki ei pystynyt tarjoamaan asuntoja riittävän hyvin uusille asukkaille. Suurin asukasryhmä alueella olivat työläiset, joista suurin osa oli rakennusalan ihmisiä.

“Nykyisen Tripla-keskuksen pohjoispuolella, entisen ratapihan kohdalla, oli pienehkö, pitkulainen ja suopohjainen Töölönjärvi. Vesi laski järvestä Töölönlahteen pitkin puroa, joka virtaa edelleen junaradan ja Vauhtitien välisellä viheralueella.” kirjoitetaan Ylen sivuilla.

On uskomatonta ajatella, että miten Pasila on kehittynyt ja kehittyy vuosien saatossa muutamasta maatilasta ja järvestä aina Helsingin toiseksi keskustaksi asti.

Länsi-Pasila

länsi-pasila
Länsi-Pasila. Taustalla korkealla kohoava Ylen linkkitorni Ilmalassa. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Länsi-Pasila on tunnettu punatiiliverhoilluista matalammista kerrostaloistaan sekä keskuspuiston läheisyydestä. Perinteisesti on ajateltu, että Länsi-Pasila on “hieman rauhallisempi” alue ja ehkä näin voidaankin todeta, kun alueella ei ole suuria kulkuväyliä ja nopeusrajoitukset ovat alhaiset.

Ympäristö Länsi-Pasilassa onkin melko puistomainen ja välittömässä läheisyydessä sijaitseva keskuspuisto tuntuu ja näkyy alueella voimakkaasti.

Länsi-Pasilan läpi kulkee raitiovaunulinja 2, mutta myös yksityisautoilijoille löytyy tilaa. Alueella sijaitsee suuri parkkihalli, josta asukkaat voivat vuokrata autopaikan itselleen.

Pasila asuinalueena on ollut melko jakaantunut, mutta Keski-Pasilan rakentaminen tulee yhdistämään keskuspuiston kupeessa sijaitsevan läntisen osan luontevasti Itä-Pasilaan.

Itä-Pasila

Itä-Pasila
Itä-Pasila. Etualalla vanha asemarakennus, joka muistuttaa menneistä ajoista. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Pasila asuinalueena herättää vahvasti tunteita puolesta ja vastaan, kun mennään alueen itäisiin osiin. Itä-Pasila on melkoinen betoniviidakko, mutta monet viihtyvät alueella valtavan hyvin. Erinomaiset kulkuyhteydet ja kävelijöille tehdyt väylät mahdollistavat helpon kulkemisen keskustaan tai kauemmaksi.

Alue on monipuolinen yhdistelmä virastoja, toimistoja sekä asuintaloja. Itä-Pasila on myös yllättäen yksi Helsingin kansainvälisimmistä alueista, kun Messukeskus vetää puoleensa ihmisiä ympäri maailman. Onhan Itä-Pasila samalla myös start-up- tapahtuma Slushin koti.

Itä-Pasilan ilmettä piristää upea kaupunkitaide, jota ilmentävät esimerkiksi hienot muraalit ja pienemmät teokset ympäri aluetta. Itä-Pasilasta löytyykin katutaiteelle omistettu kaupunkitaidekeskus.

Itä-Pasila ei ehkä ole Nurmijärvi-ilmiön aikana kaikkien ihmisten ykköskohde, kun vihreät alueet ovat vähissä, mutta toisaalta sen uniikki luonne ja keskeinen sijainti vetoavat moniin ihmisiin. Niin, ja monet alueella asuvat sanovat, että on ne näkymät korkealta betonin yli melko upeat!

Keski-Pasila

Keski-Pasila
Keski-Pasilaa Triplan korttelista kuvattuna. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Pasila asuinalueena tarkoittaa suurimmalle osaa Itä-Pasilaa ja Länsi-Pasilaa. Mikä on siis Keski-Pasila? Vuosikymmenen päästä näin ei enää kysytä, kun alueelle suunnitellut kodit noin 5000 asukkaalle ja työpaikat 13 000 ihmisille ovat valmiina.

Keski-Pasila on Helsingin kehittyvimpiä alueita ja on hienoa huomata, että myös vanha rata-alue herää toden teolla eloon.

“Ratapihakortteleihin 14 hehtaarin kokoiselle alueelle tulee monimuotoista urbaania asumista 3 200 kaupunkilaiselle ja toimitiloja jopa 1 000 työntekijälle. Kortteleihin rakennetaan päiväkoteja ja 1.-9. luokkien oppilaille Keski-Pasilan peruskoulu, joka valmistuu vuonna 2024.” Näin kirjoitetaan uuttahelsinkia.fi – sivustolla Ratapihakortteleista, jotka nousevat Triplan pohjoispuolelle.

Keski-Pasilasta on tulossa upea alue, jossa on otettu huomioon ihmisten arjen sujuvuus.

Keski-Pasilan talot tulevat kohoamaan aina 15. kerrokseen asti ja odotan innolla pääseväni saunomaan ylimpiin kerroksiin suunniteltuihin sauna-tiloihin.

Pasilan asuntojen hinnat

pasilan alueen hintakehitys
Etualalla Länsi-Pasila, Keski-Pasilaa sekä Triplan kauppakeskus ja takaa nousee Itä-Pasilan toimisto- ja asuinrakennukset. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Pasilan asuntojen hinnat ovat olleet voimakkaassa nousussa viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Alta löytyvät tilastot 00240 ja 00520 postinumeroiden alueiden hintojen kehityksestä.

Asuntojen keskineliöhinnan kehitys 00240 alueella (Länsi-Pasila, Keski-Pasila ja Ilmala)

 KaksiotKolmiotNeliöt
20001 922,00 €1 901,00 € (v. 2001)2 788,00 € (v. 2007)
20103 259,00 €3 441,00 €4 061,00 €
20205 620,00 €5 309,00 €5 193,00 €

Asuntojen keskineliöhintojen kehitys alueella 00520 (Itä-Pasila sekä osa Alppilasta ja Vallilasta.)

 KaksiotKolmiotNeliöt
20001 974,00 €1 661,00 €1 943,00 €
20103 617,00 €3 138,00 €3 438,00 €
20206 032,00 €5 408,00 €5 031,00 €

Pasilan yrityksiä

Mall of Tripla

Se mitä et tästä kauppakeskuksesta löydä, et juuri nyt todennäköisesti edes tarvitse. Valtava valikoima liikkeitä sekä suuret päivittäistavarakaupat palvelevat laajalti alueen asukkaita ja kauempaakin tulevia.

Optimal Performance Pasila

Kuntosali ja valmennuskeskus Länsi-Pasilan puolella. Joni Jaakkolan luotsaama keskus on noussut alan edelläkävijäksi.

Ravintola Capperi

Oulunkylässä alunperin napolilaista pizzaa tarjonnut Capperi löytyy nykyään myös Pasilasta, Triplan kauppakeskuksesta. Tästä ei italian herkut paljoa parane!

Messukeskus

Suomen suurin ja monipuolisin tapahtumapaikka sijaitsee Itä-Pasilassa.

Oletko harkinnut asuntosi myyntiä Pasilasta?

Ota yhteyttä täältä, niin sovitaan arviokäynti.