Monella meistä on harhaluulo, että ostotoimeksiantosopimus tehdään välittäjän kanssa, jotta välittäjä alkaisi selaamaan päämiehen puolesta portaaleja ja välittämään automaattiset sähköposteja, kun hakuvahteihin sattuu osumia.
Tämä on vain yksi osa-alue työstä, jota välittäjä tekee etsiessään asiakkaalleen asuntoa. Joissain tapauksissa asiakas voi olla esimerkiksi ulkomailta Suomeen muuttava henkilö, joka ei ymmärrä Suomen asuntojen arvosta tai sijainnin merkityksestä mitään ja haluaa ulkoistaa homman asiantuntijalle.
Ostotoimeksiantosopimuksen merkittävin osa-alue on asuntojen etsiminen markkinoiden ulkopuolelta. Välittäjä ei saa hyvän välitystavan mukaan markkinoida lauseella ”minulla on ostaja asunnollesi” tai ”asiakkaani etsii tältä alueelta asuntoa”, jos hänellä ei ole asiakkaan kanssa tehtyä todellistaostotoimeksiantosopimusta.
Tällä hetkellä ostotoimeksiannon suoritusaluetta dominoivat sijoittajat. Nämä ovat totta kai kiitollisia siitä, että kuluttajat eivät ole vielä löytäneet ja omaksuneet ostotoimeksiantoa toimintatavakseen. Tämän johdosta sijoittajat hankkivat valtaosan markkinoiden ulkopuolella olevista asunnoista.
Ostoprosessissa ostaja on voittaja tilanteissa, joissa tarjousneuvotteluihin päästään josiinä vaiheessa, kun asuntoa ei vielä markkinoida avoimesti. Tiedättekö miksi? No siksi, että asunnon myynnin ympärillä ei ole minkäänlaista kilpailua. Lähtökohtaisesti näissä tilanteissa on vain yksi ostajaehdokas: Sinä.
Vielä toistaiseksi Suomen välitysliiketoiminnankulttuurissa on suhteellisen vieras käsiteja toimintatapa sen osalta, että ostaja maksaisi välityspalkkion. Lähtökohtaisesti välityksen kohteena olevaasunto on samalla vähintäänkin välityspalkkion verran halvempi joten, miten siihen tulisi suhtautua?
Joka tapauksessa on tähdellistä muistaa: vaikka ostotoimeksiantosopimukseen perustuvassa välitystoiminnassa kiinteistönvälittäjän palkkion maksaa ostaja, niin välittäjän on silti Välityslain 7 §:n perusteella toimittava huolellisesti, ammattitaitoisesti ja Hyvää välitystapaa noudattaen.Välittäjä on lisäksivelvollinen valvomaan sekä päämiehenä olevanostajan ettävastapuolena olevan myyjän etua tasapuolisesti ja lojaalisti, aivan kuten myyntitoimeksiantosopimuksessakin.