Omistusasuminen on selkeästi yleisin asumismuoto Suomessa. Omistusasumisessa ostat maa-alueen ja sille kuuluvat rakennukset tai asunto-osakkeet, jotka oikeuttavat sinut hallitsemaan tiettyä asuntoa asunto-osakeyhtiössä (Kerrostalo, rivitalo, luhtitalo, paritalo, erillistalot..). Asuntokauppa on yleensä suurin sijoitus, jonka henkilö tekee elinaikanaan.
Asuntokauppa
Mitä siis ostat kun teet kerrostalohuoneistosta asuntokaupat? Ostat osakekirjan, joka oikeuttaa sinut hallitsemaan taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä merkittyä huoneistoa ja sille kuuluvia muita tiloja. Taloyhtiö omistaa siis huoneistosi seinät, katon, lattian, vedeneristeet ja rakenteelliset sähköjohdot ja sen johdosta on LVISA-tekniikasta (lämpö, vesi, ilmanvaihto, sähkö, automatiikka) vastuussa. Maksat kuukausittain hoitovastiketta, jolla taloyhtiö maksaa juoksevat menot ja esimerkiksi peruslämmityksen. Kun taloyhtiössä tehdään rakenteellinen isompi remontti (esimerkiksi kattorakenteisiin) niin taloyhtiö hakee tyypillisesti pankista rahoituksen ja siitä lasketaan neliö- tai osakeperustaisesti yhtiölainaosuus kaikille osakesarjoille (huoneistoille) ja tätä lyhennetään huoneistokohtaisilla rahoitusvastikkeilla. Hoitovastike ja rahoitusvastike yhteensä muodostavat käsitteen ”yhtiövastike”.
Kiinteistökauppa
Kiinteistökaupassa puolestaan ostetaan maa-alue ja sille kuuluvat rakennukset. Tällöin omistat ja hallitset siis myös talon seinät, katon, lattiat, märkätilat ja rakenteelliset sähköjohdot sekä koko LVISA-tekniikan ja olet niiden kunnosta yksin vastuussa. On olemassa myös asunto-osakeyhtiöitä joissa on erillistaloja (omakotitaloja). Tyypillisesti tämmöisissä yhtiöissä yhtiöjärjestykseen on tehty merkintä, että kaikki osakkeenomistajat vastaavat omista rakennuksistaan mutta esim. osa piha-alueista, roskakatokset ja parkkialueet ovat yhteisiä.
Asuntokaupan kolme vaihetta
Asuntokauppa on oikeudellisesti jaettu kolmeen vaiheeseen: RS-kauppa (myydään rakennusvaiheen aikana), uusi asunto (myydään valmiina) ja käytetty asunto (myydään käytettynä). Asunto-osakkeen kaupassa sovelletaan asuntokauppalakia ja kiinteistökaupassa maakaari-nimistä lakia.
Omistusasuminen ja miinukset
Omistusasumisen miinuksia ovat vastuu, riskit ja tyypillisesti iso pankkilaina. Ennen asunnon ostoa on huolellisesti tutustuttava taloyhtiön tilanteeseen, siihen tehtyihin remontteihin ja tuleviin remontteihin. Mikäli asuntoa myy kiinteistönvälittäjä, hän on vastuussa laatimastaan myyntiesitteestä, joka on käytännössä kooste kaikista taloyhtiön/kiinteistön dokumenttien olennaisimmista asioista. Mikäli asuntoa myy yksityinen, suosittelen lämpimästi käyttämään asiantuntijaa kohteen selonottoa varten, jotta vastuu ja riskit olisivat mahdollisimman pienet.
Omistusasuminen ja plussat
Omistusasunnon plussia ovat omaisuuden karttuminen ja mm. sen käyttäminen lainojen vakuutena. Asumismuoto on myös selkeästi edullisin, sitten kun laina on vuosien päästä maksettu kokonaan pois. Ajatellaanpa asunto-osakkeen menoja pankkilainan kanssa: maksat lainanlyhennystä, korkoa ja yhtiövastiketta. Lainanlyhennys ja rahoitusvastike kasvattavat suoraan asunnon substanssiarvoa, kun taas hoitovastike ja korot ovat kuluja asumisesta. Kun laina on maksettu kokonaan pois, maksat siis pelkkää hoitovastiketta. Asuntolainan koroista voi ison osan myös vähentää verotuksessa.
Mikäli olet kiinnostunut omistusasumisesta, kerron siitä mielelläni lisää. Ollaan yhteydessä!
#Tuomaksentärppi: Asuntokaupassa ostaja maksaa varainsiirtoveron. Asunto-osakkeissa se on tällä hetkellä 2% velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistöissä se on 4% kauppahinnasta. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.