Asuntokauppoihin liittyvissä keskusteluissa nostetaan useasti esille kahden asunnon loukku. Kasvukeskuksissa on kuitenkin herännyt viime vuosina toisenlainen huolenaihe, nimeltään nollan asunnon loukku. Tämä tarkoittaa sitä, että kun vanha asunto myydään, ei löydykään uutta, johon muuttaa.

Nollan asunnon loukku on aito ongelma, mutta siihen voi varautua ennakoimalla monella tapaa. Asuntojen hinnat nousivat taas vuonna 2020 pääkaupunkiseudun alueella voimakkaasti, joten tilanne on todellinen, kun monilla alueilla asunnot suorastaan revitään käsistä.

Nollan asunnon loukku koskee käytännössä vain kasvukeskuksia, kuten pääkaupunkiseutua, jonka alueella toimin. Kuten Suomessa yleisesti, eivät ihmiset, jotka ovat päässeet kiinni omistusasumiseen halua enää muuttaa vuokralle edes väliaikaisesti.

Niin sanotun välirahoituksen hakeminen pankista on erinomainen tapa varmistua siitä, että saat unelmiesi asunnon ostettua jo ennen, kuin alat myymään vanhaa asuntoasi. Pankki arvioi välirahoitusta hakiessa taloudellisen tilanteen sekä sen, että millä aikavälillä asunnot menisivät kaupaksi.

Muita keinoja tilanteen välttämiseksi ovat mm. ehdollisen tarjouksen tekeminen, vanhan asunnon pistäminen vuokralle ja uuden asunnon ostaminen maksuehtoisella kaupalla, jolloin maksat esimerkiksi 20 prosenttia asunnon hinnasta ja loput sovitusti myöhemmin.

Yleensä uuden asunnon metsästäminen siten, että oma asunto menee myyntiin vasta, kun tekee ehdollisen ostotarjouksen uuden ostosta ja sitoo uuden asunnon omistajan odottamaan, että vanha asunto on myyty on tuhoon tuomittu reitti, mikäli tavoitteesi on hankkia kysytyltä alueelta asunto. Mitä vähemmän ehtoja ostotarjouksessasi on, sitä todennäköisemmin sinulla on mahdollisuus saada asunto tai sitten ostaa asunto sinun kannaltasi parhaalla markkinahinnalla.

On erittäin tärkeää ennakoida tilanteita ja reagoida ajoissa muuttuviin asioihin, joilla vältät loukun. Nollan asunnon loukku on vältettävissä ja alla on vielä listana vinkit siitä, että miten onnistut siinä.

 

Nollan asunnon loukku: Vinkkejä tilanteen välttämiseen

 • Hae pankista päätös välirahoituksesta. Osta sitten uusi asunto ja myy vanha vasta uuden löytymisen jälkeen.
 • Tee ehdollinen ostotarjous. Silloin kauppa toteutuu vasta, kun olet saanut vanhan asunnon myytyä. Tässä ongelmana on kuitenkin se, että myyjä voi hyväksyä jonkun toisen tarjouksen tällä välillä.
 • Tee uudesta asunnosta kaupat ja pistä vanha asunto vuokralle. Tässä tilanteessa taloudellinen tilanteesi tulisi olla riittävän hyvä, jotta voit sen tehdä.
 • Tee kaupat maksuehtoisesti, jossa maksat aluksi esimerkiksi 20 prosenttia ostettavasta asunnosta. Saat omistusoikeuden uuteen asuntoon ja maksat loput kauppahinnasta asunnon vapautuessa tai vaihtoehtoisesti sovittuna päivänä. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos vapautumisaika on pitkä tai olet varma siitä, että saat omasi myytyä lyhyessä ajassa.

 

Oletko myymässä asuntoasi? Ota yhteyttä ja sovitaan arviokäynti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa minut arviokäynnille kotisi myynnistä!

  Paras aika tavoitella puhelimitse
  AamuPäiväIltaAina
  Yhteydenotto mieluiten
  PuhelimitseSähköpostilla