Myyjän tiedonantovelvollisuus asunto- ja kiinteistökaupassa on suuri. Kun asuntoa myydään, on myyjän kerrottava ostajalle kaikki kaupanteon päättämiseen vaikuttavat tiedot. Myyjän pitää myös ilmoittaa kaikki viat ja puutteet, joita ei normaalisti voi havaita.

Myyjän tiedonantovelvollisuus asunto- ja kiinteistökaupassa kytkeytyy virhevastuuseen. Jos tiedot ovat olleet puutteelliset ja sen voidaan olettaa vaikuttaneen ostopäätöksen tekemiseen, niin ostajalla on oikeus reklamoida. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa haastatella ja hankkia tarvittavat tiedot ja tarpeen tullen tehdä myös erityisselonoton kohteelle, jotta myyjän reklamaatioriski on mahdollisimman pieni.

Myyjän pitää hankkia kaikki tarvittava tieto, jotta kiinteistön tai asunnon tilanteesta saadaan realistinen kuva. Myyjän pitää käyttää ensin omaa selonottovelvollisuuttaan ennen kuin voi antaa tietoja. Selonottoa voi helpottaa merkittävästi esimerkiksi edelliseen kauppakirjaan tutustuminen uudestaan sekä muut markkinoinnin asiakirjat. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa auttaa ja selvittää kaikki nämä asiat ja kysyä tarvittavat kysymykset selonoton tueksi.

Mikäli haluat myydä itse kohteen, tulee sinun siis selvittää kaikki mahdolliset kiinteistöön tai asuntoon liittyvät asiat yksin. Lisäksi sinun tulee tietää tarkasti asemasi muun muassa asuntokauppalain ja maakaaren sekä muun kiinteistölainsäädännön puitteissa.

Oikea tieto on kaiken perusta, joten ammattitaitoinen lain ja riittävät rakennustekniset seikat tunteva kiinteistönvälittäjä auttaa myyjän tiedonantovelvollisuuden täyttämisessä eli toimimaan oikein.

 

Selostusliite

Kiinteistönvälittäjän kanssa tehdyn toimeksiantosopimuksen kanssa kulkee käsi kädessä myyjän kanssa tehty selostusliite, joka on muistio sovituista asioista myyntiin liittyen. Käytännössä selostusliitteessä allekirjoitetaan vakuuttamaan tiedot oikeiksi. Jos tiedot eivät pidä paikkaansa, niin ostaja voi reklamoida asuntokaupoista 2 vuoden ja kiinteistökaupoista 5 vuoden aikana olennaisista virheistä. Mikäli voidaan osoittaa että vika ei ole piilevä/salainen virhe vaan tuottamusperustainen, ei sillä ole olennaisuuskynnystä. Ostajan tulee reklamoida kohtuullisessa ajassa vian havaittuaan myyjää.

Huomioi että Suomen lainsäädäntö on siitä “hauska”, että omakotitalo joka on kiinteistömuotoinen on eri lainsäädännön alla ja täten 5 vuoden reklamaatio ajan omaava, kun taas asunto-osakeyhtiö muotoinen erillistalo (voi rakennusteknisesti olla tismalleen samanlainen kuin kiinteistömuotoinen) on asuntokauppalain alainen ja omaa vain 2 vuoden reklamaatioajan.

Ostajan suorittama varainsiirtoveron määrä asunto-osakeyhtiömuotoisesta asunnosta on 2% velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistömuotoisessa 4% kauppahinnasta. Mikäli ostettava omakotitalo on esimerkiksi Helsingissä ja meren rannalla, voi hankintahinta olla useita miljoonia.

Esimerkiksi, jos tiedät että asunnossasi on ollut kosteus- tai vesivahinko tai esimerkiksi tuholaisongelma niin, jos se lukee selostusliitteessä, on vastuu kiinteistönvälittäjällä viedä asia ostajalle.

Olet itse vastuussa, jos taas päätät pimittää joitain tietoja kiinteistönvälittäjältä. Mitä enemmän kerrot välittäjälle kirjallisesti niin sitä paremmassa asemassa olet. Mitä yksityiskohtaisemmin ripittäydyt välittäjälle niin sitä isomman synninpäästön saat.

Yksi tapa varmistaa asunnon tai kiinteistön kunto on kuntotarkastuksen hyödyntäminen.

Ulkopuolinen ja riippumaton taho tekee arvion myytävän kohteen kunnosta ja lisäksi prosessin aikana tehdään ns. haastatteluosa, joka on pitkä ja seikkaperäinen osio, jossa kartoitetaan asunnon myyjän kokemuksia ja tietoa myytävästä kiinteistöstä tai asunnosta.

Myyjän tulee valita pätevä, osaava ja ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä. Valitessasi väärin, saatat vastata myös välittäjän toiminnasta. ”Yhden euron suutari tekee sadan euron vahingon.”

Ostajan tarkastus- ja selonottovelvollisuudesta voit lukea täältä ja kiinteistönvälittäjän tiedonantovelvollisuudesta täältä.

Oletko myymässä asuntoasi ja haluat varmistaa, että huippumyyjän lisäksi laki- ja riittävät rakennustekniset asiat ovat välittäjäsi hallussa? Ota yhteyttä niin sovitaan arviokäynti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa minut arviokäynnille kotisi myynnistä!

    Paras aika tavoitella puhelimitse
    AamuPäiväIltaAina
    Yhteydenotto mieluiten
    PuhelimitseSähköpostilla