Onko Munkkiniemi Helsingin paras paikka? Kysyttiin Helsingin Sanomien otsikossa 17.5.2017. Munkkiniemi asuinalueena tuntuisi ainakin olevan sitä monille sen asukkaille ja yrittäjille.

Munkkiniemi asuinalueena on turvallinen, arvokas, puistomainen ja perinteikäs. Alueen puistomaisuus ja merenläheisyys tuo arkeen luonnonläheistä tunnelmaa ja halutessaan Helsingin keskustaan pääsee raitiovaunulla tai bussilla 15 minuutissa.

Kivijalkaliikkeet ja laaja kahvila -sekä ravintolatarjonta palvelee alueen asukkaita ja vetää ihmisiä ”Munkka” lempinimellä tunnettuun kaupunginosaan pidemmältäkin. Munkkiniemi on ruotsinkieliseltä nimeltään Munksnäs.

Munkkiniemi asuinalueena on arkkitehtuurisesti uniikki, jossa näkyy Eliel Saarisen ja Alvar Aallon kädenjälki. Munkkiniemessä on Alvar Aallon kotitalo sekä ateljee ja Eliel Saarisen Munkkiniemi-Haaga suunnitelma on luonut pohjan nykyiselle Munkkiniemen alueelle.

Kaupunginosa oli pitkään osa Huopalahden kuntaa, joka liitettiin lopulta osaksi Helsinkiä vuonna 1946.

Useat valtiovieraat ovat majoittuneet Munkkiniemessä, joista mainittakoon Yhdysvaltojen presidentit Donald Trump ja Bill Clinton. Majoituspaikkana on toiminut legendaarinen Kalastajatorppa.

Munkkiniemi tarkoittaa suurimmalle osalle Vanhan Munkkiniemen aluetta, jonka rajaa Turunväylä, Kuusisaari, Niemenmäki, Munkkivuori ja Pikku Huopalahti.

Munkkiniemen kartta Tuomas Kukko

Munkkiniemen peruspiirin alueelta rajattu Vanha Munkkiniemi (postinumero 00330).

 

Munkkiniemen historiaa

Munkkiniemi Tuomas Kukko Perustie

Kaksi tyttöä ja poika kävelemässä Perustiellä 1950-luvun lopussa. Kuva: Santaholma Ilona (nyk. Sandman Ilona.) Helsingin kaupunginmuseo.

Munksnäs mainitaan jo 1500- ja 1600-luvulta peräisin olevissa tiedoissa yhdessä Munkkisaaren (Munkholmen) kanssa.

“Munkkiniemen kylän tiloista muodostettiin 1600-luvulla Munkkiniemen kartano, jonka maanomistus- ja maanmyyntiyhtiö M.G.Stenius osti vuonna 1910. Kauppaneuvos Julius Tallberg tilasi vuonna 1915 Eliel Saariselta Suur-Helsinki -suunnitelman, johon liittyi satelliittikaupunkina Munkkiniemen-Haagan huvilayhdyskunta.” Näin sai alkunsa nykyisellään tunnettu Munkkiniemi Helsingin kaupungin tietokeskuksen mukaan.

Eliel Saarisen suunnitelmat toteutuivat vain osittain, mutta hänen sekä Alvar Aallon työnjälki näkyy vahvasti Munkkiniemessä.

“Vuonna 1914 valmistui raitiovaunuyhteys  Helsingistä Munkkiniemeen, jossa päätepysäkki sijaitsi rannalla suunnilleen Meilahden sillan paikkeilla.” Näin kerrotaan Munkinseutu ry:n kotisivuilla. Raitiovaunu on palvellut munkkalaisia siis jo yli sadan vuoden ajan.

Jos Eliel Saarisen suunnitelmat olisivat toteutuneet, olisi Munkkiniemi varsin erilainen alue. Lopulta Saarisen suunnittelemista rakennuksista toteutui vain Hollantilaisentien rivitalot sekä Munkkiniemen pensionaatti eli asuinkäyttöön kunnostettava Kadettikoulun rakennus, josta kerron lisää myöhemmin tässä blogissa.

 

Munkkiniemenranta

Munkkiniemen uimaranta

Munkkiniemen uimaranta.

Munkkiniemi on asuinalueena myös uniikki siinä mielessä, että sen ranta on mitä mahtavin paikka viettää päivää. Munkkiniemenranta tarjoaa aktiviteettia ympäri vuoden. Talvella onkin mahdollista nähdä hiihtäjiä, luistelijoita ja leijalautailijoita rannasta käsin.

Kesäisin kaupungin uimaranta on valtavan suosittu uima- ja auringonottopaikka lähialueen asukkaille. Mattolaiturin kohdalta itään päin löytyy myös Torpanranta, joka on erittäin suosittu paikallisten lisäksi myös Hilton Kalastajatorpan asiakkaiden keskuudessa.

Munkkiniemen kaupungin uimarannalta löytyy uimavalvonta, wc:t, pukukopit, kuntoilulaitteita, leikkipaikka ja pieni jäätelökioski. Torpanrannalla ei näitä ole, mutta maksavat asiakkaat voivat hyödyntää läheisen ravintolan tai hotellin palveluita.

Raitiovaunulinja 4 pysähtyy lähelle Munkkiniemenrantaa, joten myös Töölöstä, Meilahdesta ja Helsingin kantakaupungin alueelta on helppo pääsy alueelle.

 

Munkkiniemen puistotie

Munkkiniemen puistotie Tuomas Kukko

Munkkiniemen puistotie Kuva: Tuomas Kukko

Munkkiniemen puistotie on yksi Eliel Saarisen suunnittelemia kokonaisuuksia, joka onkin tavallaan “Munkkiniemen sydän”. Raitiovaunulinja 4 kulkee puistotien läpi, jonka laidoilla kivijalkaliikeet ja kahvilat elävöittävät alueen asukkaiden arkea tuoden yhteisöllisyyden kadulle asti.

Sodan ja sen seurausten vuoksi Saarisen suunnitelma ei sellaisenaan toteutunut, mutta merkeiksi siitä jäivät muun muassa aluetta halkoviksi bulevardeiksi kaavaillut Munkkiniemen puistotie ja Huopalahdentie.” Kirjoitetaan Munkkinimen kadetin kotisivulla alueen historiasta.

Munkkiniemen puistotie muistuttaakin vahvasti Keski- ja Etelä-Euroopasta tuttua bulevardimaisuutta, jossa valtavat puut tuovat puistomaisuuden kulkuväylien keskelle. Samalla skaalalla olevaa viihtyisyyttä saa Suomesta etsiä. On hienoa nähdä, kuinka Munkkiniemen asukkaat ovat ottaneet kadun kuin olohuoneekseen. Munkkiniemi asuinalueena onkin osittain sen puistotien luomaa tunnelmaa.

 

Asuntojen hinnat Munkkiniemessä

Munkkiniemen asuntojen hinnat ovat nousseet tasaiseen tahtiin noin 70 vuoden ajan ja muutosta ei ole näkyvissä. Lama tai laskusuhdanteet eivät vaikuta alueen vetovoimaisuuteen ja alla oleva tilasto kertoo myös viimeisen 20 vuoden ajalta faktat keskineliöhinnan kehityksestä.

 

Munkkiniemen hintakehitys Tuomas Kukko

Munkkiniemen (00330) keskineliöhinnan kehitys 2001 – 2020

 

Koneen talon muuttaminen asuinkäyttöön

Koneen toimistorakennus, joka on muutettu asuinkäyttöön

Koneen talo, joka on muutettu asumiskäyttöön.

Koneen talon on alunperin suunnitellut arkkitehti Keijo Petäjä vuonna 1973. Munkkiniemen Kone nimellä kulkeva kokonaisuus muokattiin vanhaan toimistorakennukseen, jossa on yhteensä 94 uutta asuntoa. Asukkaat pääsivät muuttamaan asuntoihinsa alkaen kesäkuussa 2019.

“Rakennushankkeena Munkkiniemen Kone on ollut monipuolinen. Vanhan rakennuksen perusteellisen korjauksen ja muokkauksen lisäksi taloa on korotettu kahdella kerroksella, ja kokonaisuuteen on lisätty uudisrakennus, rivitalomainen Town House.” Kerrotaan Auratum asuntojen kotisivuilla.

Lisäksi Munkkiniemen Kone sisältää kuntoilu- ja kerhotilat sekä maanalle rakennetun parkkihallin. Lisäksi asunnoissa on aluuminirunkoinen lasiseinäjärjestelmä, joka mahdollistaa seinien avaamisen jopa koko sen matkalta. Tällä tavalla asunto saadaan ikään kuin “osaksi puistoa”.

 

Kadettikoulun muuttaminen asuinkäyttöön

kadettikoulu Tuomas Kukko

Kadettikoulua muutetaan asumiskäyttöön.

Eliel Saarisen suunnittelema Munkkiniemen legendaarinen maamerkki on muutostöiden alla, kun pensionaatiksi rakennettu linna muutetaan asuinkäyttön. Munkkiniemen kadettiin valmistuvat asunnot ovat menneet erinomaisesti kaupaksi ja myymättä onkin enää vain kaksi suurempaa 213 ja 271 neliöistä asuntoa.

Rakennustyöt aloitettiin tammikuussa 2020 ja niiden on tarkoitus olla valmiina marraskuussa 2021.

“Nyt sata vuotta täyttävällä rakennuksella alkaa uusi aikakausi, kun AALTO Real Estate Oy saneeraa rakennuksen kokonaisuudessaan ja toteuttaa siihen 39 ainutlaatuista asuntoa.” Kirjoitetaan Munkkiniemen kadetin sivuilla.

1919 valmistunut Jugend-linna saa uuden ilmeen ja ajoittain pitkäänkin tyhjillään tai vajaakäytöllä ollut rakennus herää uudestaan henkiin Eliel Saarisen perintöä kunnioittaen.

 

Valtiovierailut Munkkiniemen Kalastajatorpassa

Munkkiniemi asuinalueena on myös uniikki siinä mielessä, että eri valtoiden korkeimmat johtajat vierailevat siellä.

Valtion vierastalo sijaitsee Hotelli Hilton Kalastajatorpan vieressä. Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen aikaan yhdysvaltain presidentti asui itse Valtion vierastalossa ja osa henkilökunnasta hotellin puolella. Iltalehti raportoi tarkasti tästä Trumpin ja hänen vaimonsa vierailusta Munkkiniemessä.

Valtiovierailuilla on Munkkiniemen Kalastajatorpassa on ollut Trumpin lisäksi esimerkiksi Bill Clinton, Boris Jeltsin ja George Bush sekä ruotsin kuninkaallisia.

Valtion vierastalo on 2500 neliön ja 11 makuuhuoneen kompleksi, jossa on suomalaista designia. Viereinen Hotelli Hilton taasen pitää sisällään 238 huonetta ja a la carte- ravintolan. Ravintolan palveluita hyödynnetään vahvasti valtiovierailuiden aikana.

Suomi kohtelee hyvin valtiovieraitaan ja Munkkiniemi on varmasti paras paikka heidän isännöimiseen. Valtion vierastalo yhteistyössä Hotelli Hiltonin kanssa takaa laadukkaan kokemuksen kenelle tahansa.

 

 

Alueen yrittäjiä ja yrityksiä

Munkkiniemi asuinalueena on kaupungin helmi asukkaille ja yrittäjille. Alueella on laaja tarjonta kivijalkaliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Yrittäjyys on iso osa Munkkiniemen henkeä ja olen nostanut tähän muutamia esille, vaikka useampikin ansaitsi maininnan.

 

Lemmikkikulma, Yrittäjä Talla Koskinen

 

Talla Koskinen lemmikkikulma

Talla Koskinen. Lemmikkikulman yrittäjä.

 

Kauanko olet toiminut yrittäjänä Munkkiniemessä?

Seitsemän vuotta tuli täyteen elokuussa. Tähän aikaan maailmassa voi sanoa, että jo pitkään.

 

Minkälainen paikka Munkkiniemi on toimia yrittäjänä?

Todella kiva. Asiakkaat ovat hirveän mukavia ja vastaanottavaisia. Minun mielestäni Munkkiniemi on pieni kaupunki tai oma kylä Helsingin sisällä. Kauhean tiivis yhteisö. Toki mikään ei tule ilmaiseksi näin yrittäjän näkökulmasta, mutta asiakkaat haluavat sitoutua kivijalkamyymälöihin ja ovat valmiita auttamaan. Todella hieno paikka.

 

Miten kuvailisit asiakkaitasi?

Tavallisia ihmisiä, joille nelijalkaiset ovat hyvin tärkeitä. Hyvin sosiaalisia ihmisiä. Ja lemmikkikulman tavoitteena ei ole ainoastaan myydä eläintarvikkeita, vaan olla tietyn tyyppinen lemmikinomistajien olohuone. Ihmiset tulevat siis tänne juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia sekä kertomaan iloja ja suruja. He ovat piirun verran enemmän kuin asiakkaita eli me tiedämme toistemme asioita. He ovat hyvin lojaaleja.

 

Mikä parasta yrittäjänä toimimisessa Munkkiniemessä?

Asiakkaat sitoutuvat, mikä on ihan hirveän tärkeää yrittäjälle. Nettikaupat syövät meitä yksityisiä todella paljon ja tietysti myös isot ketjut, niin on ollut kauhean tärkeää, että on sitoutuneita asiakkaita, jotka haluavat kannattaa yksityisyrittäjää ja naisyrittäjää. Se on ehkä se tärkein.

 

Mikä on parasta Munkkiniemessä?

Vaikka en itse täällä asukaan, niin päivittäin asiakkaiden kanssa juttelen. Niin, kyllähän täälläkin, vaikka kaupungissa ollaan, on luonto lähellä. Meri on tuossa ja lenkkimaastot. Ja sitten se, että ihmiset käyttävät meidän kivijalkaliikkeiden palveluita. Täällä on todella paljon näin pienenä kaupunginosana kivijalkaliikkeitä. Tämä on elävä paikka ja täällä on eläviä ihmisiä.

 

 

Munkkiniemen puukioski / Yrittäjä Kalle Marja-aho

 

Munkkiniemen puukioski

Munkkiniemen puukioski. Kuva: www.puukioskimunkkiniemi.com

 

Kauanko olette toimineet yrittäjinä Munkkiniemessä?
Vuodesta 1999 jolloin avasin Puukioski Munkkiniemen. Eli reilut 20 vuotta.

 

Minkälainen paikka Munkkiniemi on toimia yrittäjänä?
Munkkiniemi on kaunis ja eläväinen kaupunginosa, jossa on paljon erilaisia yrittäjiä ja onneksi myös kivijalkakauppoja. Täällä on ilo toimia yrittäjänä.

 

Miten kuvailisitte asiakkaitanne?
Aktiivisia, kaiken ikäisiä, uskollisia ja ihania!

 

Mikä parasta yrittäjänä toimimisessa Munkkiniemessä?
Alueen asukkaat käyttävät aktiivisesti palveluita ja osaavat arvostaa myös tämmöistä pientä kesäkahvilaa. Munkka on tuttu ja turvallinen.

 

Mikä on parasta Munkkiniemessä?
Luonto ja meri erityisesti. Munkkiniemi on persoonallinen ja idyllinen kaupunginosa jossa on positiivinen ja yhteisöllinen tunnelma.

 

 

Cafe Tarina / Essi Rautiainen / Yrittäjä ja osakas

Essi Rautiainen / Cafe Tarinan yrittäjä.

Kauanko olet toiminut yrittäjänä Munkkiniemessä?

Nyt tulee neljä vuotta täyteen. Tammikuun viimeinen päivä avattiin ovet, niin silloin tulee neljä vuotta täyteen.

 

Minkälainen paikka Munkkiniemi on toimia yrittäjänä?

Mukava. Tässä täytyy olla ajan hermoilla. Täällä on tietävä asiakaskunta ja todella monipuolinen asiakaskunta. Emme ole segmentoituneet yhteen asiakaskuntaan, vaan meillä käy ihan pikkulapsista nukenrattaiden kanssa juomassa kaakaota, mutta myös on käynyt sotaveteraaneja. Tykkään todella olla yrittäjä täällä.

 

Miten kuvailisitte asiakkaitanne?

He ovat ihan parhaita. Moni heistä on jo tullut todella tutuksi, eli siis pystyy kyselemään kuulumisia ja miten meni esimerkiksi joku viime viikon juttu. Huolestumme myös, jos joistain ei ole kuulunut hetkeen ja kuulostelemme, että missä olette olleet. Tosi mukavia asiakkaita. Voin ihan yhden käden sormilla laskea ongelmatapaukset tämän neljän vuoden aikana.

 

Mikä on parasta yrittäjän toimimisessa Munkkiniemessä?

Listaan henkilökunnan ensimmäiseksi. Minulla on ihan huippu henkilökunta ja sellainen henkilökunta, joka sopii tänne. Katson aina, jos haen työntekijää, että hän sopii tänne. Mutta kyllähän se on asiakkaat. Yleinen ilmapiiri Munkassa. Tämä on hirveän turvallinen ja ei ole mitään järjestyshäiriöitä tai sellaisia lieveilmiöitä, mitä esimerkiksi keskustassa voisi olla. Munkka on kuin oma kylä kaupungin keskellä.

 

Mikä on parasta Munkkiniemessä?

Kyläyhteisöllisyys. Täällä on luontoa, rantaa ja kauniita rakennuksia. Jos et halua poistua Munkkiniemestä, niin sinun ei tarvitse poistua täältä. Kaikki palvelut löytyvät täältä.

 

Mitä muuta haluaisit vielä sanoa?

Tämän koronavuoden aikana Munkkalaisille iso kiitos, että ovat käyttäneet meidän palveluita ja sen takia me olemme tässä vielä. Tiedän hyvin monia yrittäjiä, jotka ovat joutuneet pistämään lapun luukulle, niin silloin kuin tämäkin alkoi niin, tuki oli todella hyvää ja sama pätee edelleen. Ihmiset tilaavat tuotteita ja käyvät hakemassa mukaan niitä. Korona-ajan alussakin asiakkaat, jotka normaalisti ostivat kahvin, niin ostivat myös pullan.

Jotkut vakioasiakkaat ostivat lahjakortteja, joilla saa ostettua suurin piirtein sata kahvia. Kyllä minä tykkään olla täällä. Ei ole harmittanut tulla töihin kertaakaan.

 

 

Kanniston leipomo / Myymäläjohtaja, Elina Närhi

 

Kauan Kanniston leipomo on toiminut Munkkiniemessä?

Seitsemän vuotta.

 

Minkälaista leipomona toimiminen on Munkkiniemessä?

Asukkaat ympärillä rakastavat paikkaa. He odottivat todella paljon, että avaamme. Silloin remontti aikaan kävi paljon ihmisiä ovella kysymässä, että milloin avaamme. Kovasti asukkaat ja lähiympäristön ihmiset toivoivat leipomoa ja se on näkynyt ihan tähän päivään asti. Munkkiniemen myymälässä on oikein vilkasta asioiminen. Olemme todella pidetty paikka.

 

Miten kuvailisit Munkkiniemen leipomon asiakkaita?

Todennäköisesti he ovat suurimmin osin lähialueen asukkaita. He ovat erittäin sympaattisia, lempeitä ja tykkäävät jutella. He tuovat lähialueen tsemppi- meininkiä. He tekevät tuotetoiveita ja kertovat mukavia piristäviä sanoja sekä kiittelevät asiakaspalvelusta.

Monissa meidän toimipisteissä kahvit ovat suhteellisen suosittuja tuotteita, mutta Munkkiniemessä enemmistö ostaa leipomotuotteita, kuten pullaa ja leipää erilaisiin perhetapahtumiin tai ihan vain päivän piristykseksi. Usein asiakkaat ostavat tuotteita kotiin.

 

Mikä on parasta Munkkiniemessä toimimisessa Teidän näkökulmasta?

Se on varmasti yhteisöllisyyden henki, minkä alueella pystyy aistimaan. On kiva ilahduttaa asukkaita lähialueella ja tuoda tällaista palvelua heidän saataville.

Sijainti tietenkin on meidän näkökulmasta hyvä ja näkyvällä paikalla.

On ilo nähdä, että seudun asukkaat käyttävät lähipalveluita ja tukevat käymällä.

 

Mitä hävikkituotteillenne tapahtuu?

Meillä on ollut tyypillistä, että tuotteet mitkä jäävät myymättä päivän aikana jaetaan erilaisiin hyväntekeväisyys järjestöihin esimerkiksi seurakunnille, järjestöille ja vähäosaisille.

 

Haluatko sanoa vielä jotain?

Olemme iloisia, että voimme toimia Munkkiniemen alueella ja tarjota lähileipomofiilistä ja palvelua asukkaille. Olemme hyvin kiitollisia, että olemme saaneet näin hyvän yhteisöllisyyttä huokuvan sijainnin ja koemme olevamme oikeassa paikassa sekä asukkaiden keskuudessa pidettyjä.

 

 

Oletko myymässä asuntoa Munkkiniemessä? Tilaa minut arviokäynnille täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa minut arviokäynnille kotisi myynnistä!

    Paras aika tavoitella puhelimitse
    AamuPäiväIltaAina
    Yhteydenotto mieluiten
    PuhelimitseSähköpostilla