Tämä on tällä hetkellä todella monella polttava kysymys ja pyrin tähän parhaan tietämykseni ja ammattitaitoni nojalla vastaamaan tässä blogikirjoituksessa.

Elämme tällä hetkellä hyvin erilaisessa maailmassa, kun esimerkiksi viikko sitten. WHO on julistanut Koronaviruksen pandemiaksi. Pörssit sukeltavat ja koko maailma on ajautumassa taloudelliseen ahdinkoon. Riskiryhmien suojelemiseksi liikkumista pyydetään välttämään ja yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty sekä Suomen rajat ollaan laittamassa kiinni.

Rehellisesti sanottuna kukaan ei voi sanoa varmaksi millaisessa maailmassa elämme vaikkapa kahden viikon kuluttua, joten on absurdia ajatella, että joku osaisi tällä hetkellä vastata 100% varmuudella kysymykseen asuntojen arvojen tai myyntiaikojen kehityksestä.

Toisaalta jos asiaa ajattelee mahdollisimman rationaalisesti, niin ihmisen yksi perustarpeista on asua jossain. Toistaiseksi korot eivät ole nousseet, joten ihmisillä ei tule kuukausittaisen kassavirran puitteissa tällä hetkellä paniikkia. Tämän johdosta en usko, että Koronalla tulee olemaan isoa vaikutusta asuntojen arvoihin ainakaan isossa kuvassa, yksittäisissä tapauksissa, joissa esimerkiksi sijoittajat haluavat myydä asuntonsa pois taloudellisen epävarmuuden johdosta saattaa tulla enemmän tarjontaa kuin kysyntää ja tämä johtaa joissakin taloyhtiöissä toteutuneiden kauppahintojen laskuun tilastollisesti.

Asuntojen myyntiajat tulevat aivan varmasti pidentymään. Rahoituksen saaminen asuntojen suhteen tulee pitkittymään monestakin syystä ja uskoisin että rahalaitokset tulevat olemaan huomattavasti varovaisempia rahoitettavien kohteiden ja vakuusarvojen suhteen tulevaisuudessa kuin ovat lähivuosina olleet. Myös yritysten konkurssit ja ihmisten työpaikkojen menetykset tulevat vaikuttamaan varmasti ainakin uusien asuntojen hankintaan ja toisaalta ikävänä seurauksena myös varmasti monen asunnon ”pakkomyyntiin”, mikä ei ole ikinä miellyttävä toimeksianto niin välittäjän kuin myyjänkään silmissä.

Loppuun voisin todeta, että kenelläkään ei ole tähän kysymykseen tällä hetkellä varmaa vastausta. Tässä blogissa esitetyt väittämät ovat puhtaasti minun mielipiteitä alan ammattilaisena mihin suuntaan asuntomarkkinat voisivat kehittyä.

Pidetäänhän toisistamme huolta ja autetaan toisiamme pääsemään näiden vaikeiden aikojen yli? ❤️

Mikäli asuntosi myynti on ajankohtaista tai sinulla on siihen liittyviä kysymyksiä niin ole minuun yhteydessä, autan mielelläni!

Artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Pekka Saaristo Reply

  Aivan loistavaa pohdintaa. Itse olen kouluttamaton juntti ja tajuan siltikin itsekin nämä asiat.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa minut arviokäynnille kotisi myynnistä!

  Paras aika tavoitella puhelimitse
  AamuPäiväIltaAina
  Yhteydenotto mieluiten
  PuhelimitseSähköpostilla