Kruununhaka asuinalueena on koti yli 7400 Helsinkiläiselle. Myös nimellä “Krunikka” tunnetusta alueesta tuli Helsingin ja samalla koko Suomen hallinnollinen ja sivistyksellinen keskus jo 1800- luvulla.

“Krunikka” on vilkas ja täynnä elämää oleva kaupunginosa, jossa kulkevat sulassa sovussa niin turistit, alueen asukkaat kuin korkean profiilin virkamiehetkin.

Kruununhaka asuinalueena on täysin uniikki ja alueella sijaitsevat esimerkiksi Tuomiokirkko, Senaatintori, Presidentinlinna, Suomen Pankki, Ritarihuone sekä Helsingin kaupungintalo.

Alueella sijaitsevat Torikorttelit on Helsingin historiallinen keskusta, josta löytyy nykykään esimerkiksi huippulaadukkaita ravintoloita, elokuvateatteri, lasten museo sekä upeita kivijalkaliikkeitä moneen makuun.

Alueen asukkaiden suosituin virkitys- ja koiranulkoilutuspaikka on Kruununhakaan kuuluva Tervasaari.

Kruununhaan historia

Kruununhaka noin vuonna 1865. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki vuonna 1812, jonka jälkeen kotimaamme hallinnollista keskustaa alettiin rakentamaan Kruununhaan alueelle. Rakennustöitä johti arkkitehti C.L. Engel.

Nimensä Kruununhaka on saanut kruunun tykistön hevosten laidunmaasta, joka sijaitsi alueella 1700- luvulla.

“Kruununhaassa ovat Helsingin vanhimmat viralliset ja edelleen käytössä olevat kadunnimet Unioninkatu – Unionsgatan ja Liisankatu – Elisabetsgatan. Nimet Unionsgatan ja Elisabetsgatan annettiin vuonna 1819 keisari Aleksanteri I:n Helsingin-vierailun yhteydessä. Vähän myöhemmin ne saivat suomenkieliset nimet. Elisabetinkatu eli Liisankatu on nimetty Aleksanteri I:n puolison, keisarinna Elisabetin mukaan.” Kerrotaan Kotimaisten kielten keskuksen kotisivuilla.

Kruununhaka asuinalueena on historiallisesti äärimmäisen kiinnostava ja onpa alueella ollut Helsingin pääasiallinen satamakin aikaisemmin. Nykyään Halkolaiturina tunnettu alue oli Helsingin tärkein satama 1700- luvun puolivälistä aina 1800- luvun lopulle asti.

Tuomiokirkko ja Senaatintori

Tuomiokirkko. Kesä 2021. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Kruununhaka asuinalueena pitää sisällään kotimaamme upeinta arkkitehtuuria. Tuomiokirkon ja Senaatintorin ympäristö on rakennettu näyttävällä empire-tyylillä.

Tuomiokirkko on rakennettu 3 560 000 tiilestä ja on ehkä Helsingin upein maamerkki.

Senaatintorin paikalla sijaitsi ennen sen nykyistä tarkoitusta Suurtori- niminen alue, jonka kaupallinen toiminta siirrettiin Kauppatorille, kun alueesta alettiin rakentamaan hallinnollista keskusta. Senaatintorista tehtiin tällöin vain edustukselliseen tarkoitukseen tarkoitettu tila.

Nykypäivänä Senaatintorilla on nähty esimerkiksi tapahtumia ja mielenosoituksia sekä kesällä 2020 alueen täytti valtavan kokoinen terassi, jossa 16 eri ravintola-alan toimijaa palveli asiakkaita. Tuomiokirkon portaat sopivat niin istuskeluun ja päivän viettoon, kuin porrastreeneihinkin.

Asuntojen hinnat Kruununhaassa

kruununhaka
Pohjoisranta, Kruununhaka. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Asuntojen hinnat ovat nousseet todella voimakkaasti Kruununhaassa viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Esimerkiksi kaksion arvonnousu oli Kruununhaan alueella keskimäärin vuonna 2000-2020 yli 270 prosenttiyksikköä (%).

Tilastojen valossa on helppo todeta, että asunnon omistaminen (ja pitkällä tähtäimellä sen myyminen) on erinomainen sijoituskohde Kruununhaan alueella.

Keskineliöhinnan kehitys Kruununhaassa (postinumero 00170).

 KAKSIOTKOLMIOTNELIÖT
20002 869,002 998,00 €2 569,00 (v.2001)
20105 244,005 276,005 181,00
20207 664,007 733,007 456,00

Presidentinlinna

Kuinka moni suomalainen voi sanoa, että Presidentinlinna on ihan tässä meidän naapurissa? Moni, joille Kruununhaka asuinalueena on koti voi näin todella tehdä.

Alunperin presidentinlinna oli kauppias ja laivanvarustaja J.H. Heidenstrauchin asuintalo ja lisäksi rakennus toimi myös liike- ja varastotilana.

Myöhemmin linna on toiminut keisarillisena palatsina, toisen maailman sodan aikaisena sotasairaalana ja itsenäisen Suomen ensimmäisenä ulkoministeriönä.

Presidentinlinnaksi rakennus kunnostettiin vuonna 1921, eli sata vuotta sitten.

Lähes 3000 neliömetriä lattiatilaa mahdollistaa vuosittaiset upeat Linnanjuhlat, joita tällä hetkellä isännöi Presidentti Sauli Niinistö.

Kruununhaan yrityksiä

Kruununhaka on täynnä mitä monimuotoisempia yrityksiä aina isoista lakitoimistoista pieniin kahviloihin asti. Torikortteleissa on lukuisia yrityksiä, mutta myös muualta alueelta löytyy valtavasti upeaa tarjontaa moneen tarpeeseen. Olen nostanut muutamia yrityksiä esille tähän blogikirjoitukseeni.

La Reine

Pitkän historian omaava kukkakauppa, joka toimii jo kolmannessa sukupolvessa.

Jean Vernet

Upeiden ja uniikkien eurooppalaisten huonekalujen myyjä ja maahantuoja.

Ravintola Savu

Upea ravintola Tervasaaressa, jonka kesäterassi ei jätään ketään kylmäksi.

Ravintola Savotta

Suomalaista ruokaa ja nostalgiaa.

Polus

Kellosepän tarkkuudella ja ammattitaidolla laatukelloja.

Oletko harkinnut asuntosi myyntiä Kruununhaassa?

Ota yhteyttä täältä, niin sovitaan arviokäynti.