Kortteliasuminen Kamppi

Tennispalatsin aukio

 

Kortteliasuminen on nykypäivän trendi, mutta mitä se on?

Suomen varhaisimpia kortteliasumisen muotoja on ollut Amurin puutalokorttelialue Tampereella, jonka yhteisöllisyyttä ja palveluiden välitöntä läheisyyttä voidaan hyvin verrata vaikkapa Kampin, Redin ja Triplan yhteydessä oleviin asunto-osakeyhtiöihin.

”Nurmijärvi-ilmiön uutta nousua on uumoiltu alkaneeksi.”  Kirjoitettiin Helsingin Uutisissa 29. syyskuuta (Tekikö Nurmijärvi ilmiö paluun?). Onkin siis todettava, että monet ovat päättäneet siirtää arkeansa kehyskuntien suuntaan. Toisaalta on olemassa myös vastakkainen ilmiö, jossa osalle ihmisistä mielenkiintoisin asumismuoto on palvelujen välittömässä läheisyydessä esimerkiksi kauppakeskusten yhteydessä.

 

Yhteiset tilat

Kalasatama Majakka Lounge

Redin Majakan klubitila

 

”Yleisiä saunoja oli Amurissa useita. Keskikaupungilla käytiin vain erityisillä asioilla, kaikki tarpeellinen löytyi alueen kauppiailta tai Mustanlahden torilta.” Näin mainitaan Amurin työläismuseokorttelin sivustolla (Amurin museokortteli). Yhä useampaan uuteen pääkaupunkiseudun alueella sijaitsevaan asunto-osakeyhtiöönkin rakennetaan pihasaunoja. Ostoksillekaan ei täydy lähteä omaa kortteliaan kauemmaksi.

”Erikoispiirteenä Amurin taloissa oli yhteiskeittiö- eli osakeittiöjärjestelmä.” (Amurin museokortteli)

Kortteliasumisen yhteiset tilat, kuten keittiö ja oleskelutila, tehdäänkin nykyään usein ylimpään kerrokseen ja/tai parhaalle paikalle kaikkien iloksi. Samalla tämä ratkaisu nostaa kaikkien taloyhtiön asuntojen arvoa.

Yhteisöllisyys ja palveluiden helppo saavutettavuus houkuttelee yhä enemmän ihmisiä kortteliasumisen pariin, mutta varsinaisesti uusi keksintö kortteliasuminen ei ole. On mahtavaa huomata, että palveluiden saavutettavuus ja yhdessä tekeminen resonoi ihmisiin yhä paremmin.

On varmasti vapauttavaa käydä vaikka hissillä kaupassa ja tulla kotiin tekemään naapureiden kanssa illallinen yhteiskeittiöön. Yhteiskeittiö on esimerkiksi Baskimaan San Sebastianissa suomalaista saunaa vastaava ilmiö, jossa jaetaan ryhmän kuulumiset ja nautitaan ruokaa ja juomaa yhdessä.

Redin Majakan yhteiskeittiö sijaitsee yhdessä Helsingin huikeimmissa paikoissa, 33. kerroksessa mahtavilla näköaloilla ja tilan yhteydessä on asukkaiden käytössä myös klubitila, terassi ja kesäkeittiö. Majakassa on myös viisi saunaa, joista kaksi sijaitsee samassa kerroksessa klubitilan ja terassin kanssa.

 

Kortteliasumisessa palvelut ovat lähellä

Tripla Pasila Tuomas Kukko LKV

Triplan kortteliasuntoja sekä kauppakeskus.

 

Kortteliasumisen keskeisimpiä hyötyjä on ajankäytön tehokkuus. Ostosten ja asioiden hoitaminen käytännössä ‘kävellen antaa monelle lisäaikaa esimerkiksi töiden tekemiseen, vapaa-ajalle sekä perheelle.

Tarvitset sitten uudet lenkkarit illan lenkille tai suolaa pastaasi, niin kaikki hoituu vaivattomasti ja nopeasti. Kattava tarjonta lounas- tai illallispaikkoja sekä tarvittaessa varattavat neuvottelutilat löytyvät niin ikään käytännössä viereisestä tai samasta rakennuksesta, niin aikaa ei mene siirtymisiin silloinkaan.

Lasten päiväkoti naapurissa, laaja tarjonta terveydenhuollonpalveluita omassa korttelissa, nopeat ja helposti saavutettavat kulkuyhteydet vetoavat ihmisiin yhä enemmän. Esimerkiksi Pasilan Triplasta pääsee käytännössä suoraan lähes jokaiseen suureen kaupunkiin Suomessa raiteita pitkin. Kampin alakerrasta lähtee busseja ympäri Suomea ja Redistä kulkee metro muutamien minuuttien vuorovälillä sekä tulevaisuudessa Kalasataman alueelta pääsee myös raitiovaunulla Laajasalon ja keskustan väliä kruunusiltoja pitkin.

Ihmiset arvostavat yhä enemmän omaa aikaansa ja päivittäisten asioiden hoitaminen omassa korttelissa tuo sitä valtavasti lisää. Ei ole siis ihme, että kortteliasumisesta on muodostunut valtava trendi kaupungeissa.

 

Kokemuksia kortteliasumisesta

 

Triplan asunnot, Pasila.

 

Tripla Pasila Tuomas Kukko LKV

Triplan kortteliasuntojen sisäpiha.

 

Rakennuttaja: YIT Suomi Oy.

YIT / Tripla

Asukas: Tero Vähämäki

 

Mikä on parasta Triplan yhteydessä asumisessa? Entäpä missä olisi kehitettävää?

Parhaimpia puolia on tietenkin se, että kaikki palvelut mitä vain tarvitsee ovat lähellä. Se on myös ehdottomasti isoin asia, jonka takia halusin muuttaa tänne. Kulkuyhteydet ja palvelut natsaa hyvin.

Uusi kämppä on aina uusi kämppä. On tietty oma fiilis ja kaikki toimii. Kaikki on uutta. Uudet kodinkoneet ovat vaikuttaneet myös siihen, että olen viihtynyt.

Hissiverkosto on hieman sekava mutta olen onneksi tottunut hyvin.

Mitä Triplan ja palveluiden läheisyys merkitsee sinulle?

Käytännössä merkitsee sitä, että kun teen iltavuoroja jonkin verran, niin ei tarvitse miettiä, että miten käyn vaikka kaupassa, kun ne ovat aina auki ja ihan vieressä. Ja toimii kaikessa, jos tarvitsen esimerkiksi, nopeasti jotain ruokaa ennen duunia tai vaikkapa vaatteita illaksi tai mitä tahansa niin tiedän, että kaikki on ihan vieressä.

Se on tietenkin korostunut korona-aikaan, kun ei ole aina tehnyt mieli lähteä minnekään pitkälle ulos.

Työ vie sen verran aikaa, että en haluaisi käyttää kauppamatkoihin tai palveluiden pariin menemiseen käyttää sen enempää aikaa.

Miten yhteisiä tiloja sinulla on käytössäsi ja miten käytät niitä?

Pihalta löytyy taloyhtiön pihasauna, joka on valmistunut vähän aikaa sitten. Se ilmeisesti toimii yhteisenä hengaustilana ja sitä on mahdollista varata. Taloyhtiön saunat ja kattoterassi löytyy myös.

En ole käyttänyt tiloja vielä, mutta kova tavoite on ensi keväästä lähtien ottaa käyttöön yhteisiä tiloja.

Suosittelisitko tätä asumismuotoa?

Suosittelen ehdottomasti.

Jos haluaa ja pystyy priorisoimaan ja maksaa hieman enemmän niin suosittelen ehdottomasti.  

Muita kommentteja?

Uskon, että meitä riittää, jotka uskovat siihen, että on hyvä olla paikassa, jossa välimatkat ovat pienet.

 

Kampin kauppakeskuksen kortteliasunnot

 

Kamppi asunnot Tuomas Kukko LKV

Kampin kauppakeskuksen asuntoja.

 

Rakennuttaja: SRV

Asukas: Juhani Klemetti

Asukas käytännössä lokakuusta 2019 asti.

 

Mikä on parasta Kampin kauppakeskuksen korttelissa asumisessa? Mitä kehitettävää olisi?

Parasta on tietysti se, että kaikki on lähellä ja on ihan ytimessä. Se on tietenkin paras juttu.

Kehitettävää on se, että parkkipaikkoja voisi olla. Itse en omista autoa, mutta vieraille olisi hyvä olla tarjolla kohtuuhintainen pysäköintipaikka, kun kauppakeskuksen pysäköinti on todella kallista ja ulkoa on vaikeaa löytää parkkipaikkaa. Jos tulee vieraita niin se maksaa heille sen parikymppiä.

Mitä Kampin kauppakeskuksen ja palveluiden läheisyys merkitsee sinulle?

Käytännöllisyyttä. Viihtyisyyttä. Sitä, että on erilaisia palveluita paljon tarjolla. Voi mennä erilaisiin kauppoihin ja ravintoloihin ja muihin vapaa-ajan viihdepalveluihin, jotka ovat tässä lähietäisyydellä.

Mitä yhteisiä tiloja sinulla on käytössäsi ja miten käytät niitä?

En tiedä, mutta sisäpiha on. En sitä sen enempää ole käyttänyt.

Suosittelisitko kortteliasumista asumismuotona?

Joo, kyllä suosittelen. Se riippuu tietenkin, mutta se sopii joillekin. Minulle ja vaimolleni sopii, me olemme tällaisia city-henkisiä tyyppejä ja olen itse asunut Aasian metropoleissa, joissa on kymmeniä miljoonia asukkaita. Olen asunut Delhissä ja Bangkokissa ja tykkään ihmisvilinästä. Ja ei mielestäni tässä Kampin keskustassa mitään ihmisvilinää ole näkyvissä (haastatteluhetkellä perjantaina aamupäivällä klo 10:00).

Nautin, että ihmisiä on ympärillä ja meininkiä. Ja sitten tietysti joillekin ihmisille tilanne voi olla erilainen ja he haluavat enemmän luontoa lähelle. Tietenkin hyvin yksilöllistä tämä on.

Meille syntyi juuri vauva ja se merkkaa ehkä meille sitä, että mistä pidämme, kun asuimme ennen Lapinlahdenkadulla, niin nyt muutimme Kampin keskukseen. Muutimme siis vielä enemmän ytimeen emmekä Espooseen rivitaloon.

Muita kommentteja?

Joo, siis kun me perustimme perheen ja saimme lapsen, niin muutimme tähän. Me emme koe tätä mitenkään vaaralliseksi paikaksi. Koemme, että jos haluamme lähteä kävelylle tästä, niin pääsemme ihan hetkessä Hietaniemeen, Lapinlahden sairaalan alueelle, joka toivottavasti kehittyisi tästä vielä. Niin, ja Töölönlahden ympärille. Meillä ei ole mitään tarvetta muuttaa mihinkään pidemmälle. Haluamme olla kaupungin sykkeessä ja me nautimme siitä.

Nykyajan moderni perhekäsitys ei välttämättä ole sitä, että on farmariauto ja kultainen noutaja sekä omakotitalo Espoosta. On olemassa muitakin vaihtoehtoja.  

Kaikkien pitää löytää se oma juttu ja tämä on meidän juttu.

 

Redi, Majakka. Kalasatama.

 

Redi Majakka

Kalasatamassa sijaitseva Redin Majakka.

Rakennuttaja: SRV

Majakka, SRV

Asukas: Jami Söderström

 

Mikä on parasta kortteliasumisessa?

Parasta kortteliasumisessa on yleinen helppous ja palveluiden läheisyys. Kaupat, kaksi kuntosalia, parikymmentä lounasravintolaa, useita kahviloita, ja tarvittaessa Alko sekä lääkärikin löytyy samasta korttelista sisäkautta kulkien.

Mitä Redin ja palveluiden läheisyys merkitsee sinulle?

Käytän Redin palveluita päivittäin vähintäänkin ruokailuun tai kuntoiluun, sekä kaupassa käyntiin. Näin syyssateiden ja talvipakkasten tullessa mikään ei ole mukavampaa kuin vetää flipflopit jalkaan ja asioida kaikki päivittäinen helposti ilman että tarvitsee vuorata itseään paksuilla ulkovaatteilla ja poistua kylmään ja sitten takaisin kauppaan hikoilemaan ne päällä. Tässä on myös selkeä ajansäästö, kun ei tarvitse liikkua kauas asioimaan. Mielestäni konsepti on aivan loistava! Tämä oli yksi suurimpia syitä asunnon hankintaan Majakasta. Toinen oli tietysti näköalat.

Miten käytät Majakan yhteisiä tiloja?

Kavereiden kanssa saunailtoja on tullut vietettyä näköalasaunoissamme ja taloyhtiöön oma kuntosali on kätevä silloinkin, kun Elixia on syystä tai toisesta kiinni. Majakan juhlatila on loistava etätyötila, kun haluaa poistua kotoa vaihteluksi ja kattoterassilla on vietetty piknikkiä sekä otettu aurinkoa aurinkotuoleissa kesällä. Myös yhteistilat nostavat elämänlaatua ja mukavuutta merkittävästi.

Julkisuudessa on ollut paljon uutisia, joissa on mustamaalattu Redin Majakassa asumista tai sen rakennuksen laatua, onko sinulla talossa asuvana mitään omia mielipiteitä näihin liittyen?

Tiedossani ei ole, että tässä olisi sattunut selkeästi enempää rakennusvirheitä asuntoa kohti kuin missään muuallakaan uudisrakentamisessa. Oma asuntoni on ollut lähes virheetön, ja pienet laitot mitä huomautettu on käyty paikkailemassa SRV:n toimesta pikimmiten.

Tässä on tehty jotakin rakennusteknisesti aivan uutta Suomessa ja taloyhtiö on valtava lähes 300 asuntonsa kanssa. Ihme jos mitään ei olisi mennyt pieleen. Pelkästään jo asuntojen määrä on niin suuri, että virheitä on tilastollisestikin 3-5 kertaa enemmän, kuin 100:n tai 60:n asunnon normaalikokoisissa yhtiöissä.

Sen lisäksi mitään muuta taloyhtiötä ei ole varmasti uutisoitu ja syynätty näin tarkkaan, että mikäli siellä se rakennusvirhe on sattunut niin siitä on päästy lehteen huomattavasti herkemmin kuin muista taloyhtiöistä. Vai tuleeko mieleen, että tuon naapurikorttelin asunnoista olisi uutisoitu kertaakaan mistään rakennusvirheistä lehteen asti? Niitä on silti varmasti ollut.

Yleisesti mitä olen kuullut, niin asukkaat viihtyvät loistavasti ja talo on todella hieno kaikkine tiloineen. Tervetuloa majakkalaiseksi!

 

Onko kodinvaihto esimerkiksi kortteliasumisen pariin sinulle ajankohtaista?

Ota yhteyttä, niin löydämme sinulle sopivan ratkaisun.

Tuomas Kukko yhteydenottolomake

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa minut arviokäynnille kotisi myynnistä!

    Paras aika tavoitella puhelimitse
    AamuPäiväIltaAina
    Yhteydenotto mieluiten
    PuhelimitseSähköpostilla