Kiinteistönvälityksen lyhenteet tulevat väistämättä vastaan kiinteistö- ja asuntokaupoista kiinnostuneille ihmisille. Mitä ne tarkoittavat ja minkälaisen ammattitaidon eri lyhenteet pitävät sisällään? Tästä blogista löytyy kattavasti avattuna alan lyhenteet.

LKV – Laillistettu kiinteistönvälittäjä

Kiinteistönvälityksen lyhenteet kertovat ammattitaidosta, mutta LKV on myös lainmukainen lupa toimia alalla. Vuoden 2016 alusta tuli voimaan laki, jonka mukaan jokaisessa kiinteistönvälityksen toimipisteessä pitää vähintään 50% välitystoimintaa harjoittavista henkilöistä olla LKV-tutkinto suoritettuna.

Käytännössä LKV-nimikkeen saa käyttöön Keskuskauppakamarin järjestämän kokeen suorittamalla. Kokeessa on esimerkiksi runsaasti lakiteknisiä kysymyksiä sekä hyvään välitystapaan liittyviä kysymyksiä. Lue lisää hyvästä välitystavasta Suomen kiinteistönvälittäjien liiton sivuilta.

LKV- lyhennettä voi myös käyttää rekisteröity kiinteistönvälitystä harjoittava yritys. Lupaa haetaan oman alueen aluehallintovirastoista.

Tiimini jäsen, varatuomari Matti Kukko kouluttaa maanlaajuisesti alan ammattilaisia ja alalle pyrkiviä henkilöitä LKV-koetta varten.

LVV – Laillistettu vuokravälittäjä

Keskuskauppakamari vastaa myös LVV-kokeen järjestämisestä. Koe pitää läpäistä hyväksytysti, jotta nimikettä saa käyttää. LVV-koe on LKV-kokeeseen verrattuna kevyempi esimerkiksi lakiteknisiltä osioiltaan, koska se keskittyy vuokravälitystoimintaan. Vuokravälitystä harjoittava välitysliike, joka on rekisteröity voi käyttää toiminimessään LVV-lyhennettä.

YKV – Ylempi kiinteistönvälittäjä

LKV-tutkinnon suorittaneille ja vähintään neljä vuotta työkokemusta alalta omaaville henkilöille suunnattu koulutus, jonka kesto on reilu vuoden verran. Koulutuksen tarkoituksena on syventää kiinteistönvälittäjän osaamista alalla, kiinteistönvälittäjänä ja esimerkiksi lakiteknisissä asioissa. Lakitekniset asiat ovatkin koulutuksen keskiössä.

Suoritan tällä hetkellä itse YKV-tutkintoa, joka tuo myös lisäarvoa asiakkailleni.

KJK – Diplomivälittäjä

Koulutus on YKV- tutkinnon edeltäjä ja sitä ei enää järjestetä.

KiAT – Kiinteistönvälityksen ammattitutkinto

Koulutusta järjestetään useissa oppilaitoksissa, kuten Rastor-instituutissa, jossa tiimini jäsen, varatuomari Matti Kukko on opettanut vuosien ajan.

Koulutus suoritetaan näyttötutkintona, joka tarkoittaa sitä, että arviointi tapahtuu aidoissa työelämän tilanteissa. Koulutukseen sisältyy myös paljon teoreettisia tehtäviä sekä luentoja.

Olen myös itse suorittanut KiAT-tutkinnon.

Myyntineuvottelija

Myyntineuvottelija on tyypillisesti henkilö, joka työskentelee välitysliikkeessä ilman LKV-pätevyyttä.

KED – Kiinteistönedustajan koulutus ja tutkinto.

Tämä koulutus antaa perustiedot kiinteistönvälitysalan tehtävistä. Koulutus valmistaa myös LKV-kokeeseen ja sen kokonaiskesto on noin 4kk. Koulutusta järjestää Kiinteistöalan koulutuskeskus Oy – Kiinko

VuT – Vuokravälittäjän tutkinto

Tämänkin koulutuksen järjestäjänä toimii Kiinteistöalan koulutuskeskus Oy ja se valmistaa LVV-kokeeseen ja antaa valmiuksia toimia vuokravälittäjänä.

Asuntomyyjä

Asuntomyyjä on tyypillisesti henkilö, joka työskentelee välitysliikkeessä ilman LKV-pätevyyttä.

AKA – Auktorisoitu kiinteistönarvioija.

AKA-arvioijan ammattitaitoa tarvitaan, kun on tarve asiantuntevalle ja puolueettomalle arviolle kiinteistökauppoihin liittyvissä asioissa. AKA määrittää kirjallisella arviolausunnolla kiinteistön arvon. AKA-koe järjestetään kerrran vuodessa.

KHK – Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistönarvioitsija.

KHK-tutkinnon suorittanutta ammattilaista pyydetään erityisesti apuun silloin, kun tarvitaan lakiin perustuvaa toimintaa. Useissa alaan liittyvissä laeissa on myös mainittu tilanteita, jolloin on pakko käyttää juuri KHK-arvioitsijaa. KHK-koe järjestetään kerran vuodessa.

Miksi kiinteistönvälityksen lyhenteet tulisi ymmärtää?

Kiinteistönvälitykseen lyhenteet eivät mahdu aivan lyhyeen listaan, mutta jokaisen asuntoa myyvän tai ostavan henkilön tulisi selvittää kiinteistönvälittäjän ammattitaito ja alaan liittyvien erityispiirteiden osaaminen, kuten lakitekniset asiat.

Itse olen suorittanut LKV-, LVV- ja KiAT-tutkinnot sekä pian YKV-tutkinnon. Lisäksi olen opiskellut erityisen paljon kiinteistönvälitykseen liittyviä lakiteknisiä asioita.

Tilaa minut arviokäynnille täältä, niin saat ammattitaitoisen ja koulutetun alan huipun hoitamaan asuntoasiasi kerralla kuntoon.