Kiertotalous tuo asumiseen ekologisia ratkaisuja, mutta se luo samalla säästöjä asukkaille ja rakennuttajille. Kyseessä onkin niin sanotusti ”kaikki voittaa- tilanne”, jossa luonnon resursseja säästetään samalla kun lompakkoa pitää raottaa yhä vähemmän.
Mitä on kiertotalous?
Pienimmissä määrin kiertotalous on jätteiden lajittelua, mutta laajasti ajateltuna se on esimerkiksi myös loft-asunnon remontointi vanhaan tehdasrakennukseen. Kiertotalous ja asuminen on kokonaisuus, joka myös digitalisoituu todella voimakkaasti jatkuvasti.
Valtioneuvoston Uusi suunta- julkaisussa määritellään kattavasti kiertotalous:
”Kiertotaloudessa materiaaleja hyödynnetään tehokkaasti ja kestävästi ja ne pysyvät kierrossa pitkään ja turvallisesti. Tuotteita myös jaetaan, vuokrataan, korjataan ja kierrätetään. Palvelullistaminen on osa kiertotaloutta.
Kiertotalous on uusi talouden toimintatapa, joka tuottaa taloudellista hyvinvointia maapallon kantokyvyn rajoissa.
Se hyödyntää digitalisaatiota tehokkaasti ja uudistaa yhteiskunnan rakenteita ja toimintamalleja. Kiertotalous on keino vähentää luonnonvarojen käyttöä.”
Kiertotalous ja asuminen: 12 nostoa kiinteistö- ja rakentamisalalta
- Kiertotalouden avulla voidaan säilyttää jokaiseen rakennusprojektiin käytetyn valtavan energiamäärän, materiaalien ja työajan arvo.
- Kaivosala on Suomen suurin jätteentuottaja, mutta kiinteistö- ja rakennusala on vahvasti toisella sijalla. Kiertotalous tukee jätteiden uusiokäyttöä, jolloin ympäristövaikutukset ovat huomattavasti pienempiä ja taloudellisesti rakennusprojektit ovat kannattavampia.
- Kuntotutkimuksella voidaan selvittää rakennuksen mahdollisuudet hyödyntää kiertotalouden käytänteitä.
- Hyvällä kiertotalouden suunnittelulla voidaan laskea asumiskuluja reilusti. Säästöt voivat olla huomattavia summia vuositasolla.
- Uuden rakennuksen suunnittelussa voidaan huomioida kiertotalous esimerkiksi materiaalivalinnoissa, tilan tehokkuudessa ja muunneltavauudessa sekä rakennuksen huollettavuudessa.
- Tilojen ja tavaroiden yhteiskäytöllä minimoidaan kustannuksia ja tuetaan kiertotalouden positiivisia periaatteita.
- Kiertotaloudesta on tehtävä helppoa. Esimerkiksi kierrätyksen tulee olla selkeää ja helposti tehtävää.
- Asunto-osakeyhtiöiden ja kiinteistöjen remontoinnissa tulisi huomioida tulevaisuus jo niitä suunniteltaessa. Näin saadaan kiertotalouden hyödyt maksimoitua myös tulevaisuudessa.
- Energia-remontit vähentävät energiakulutuksen määrää ja säästävät pitkässä juoksussa runsaasti rahaa.
- Taloyhtiöiden tulisi edellyttää kiertotalouden toteutumista myös sidosryhmiltään. Tämä takaa kestävän kehityksen toteutumisen sekä pienentää pitkällä aikavälillä kustannuksia.
- Energiatodistuksen hyödyntäminen ja aito kiinnostus sen esille tuomia seikkoja kohtaan tukee kiertotalouden periaatteiden noudattamista.
- Digitaaliset ratkaisut tukevat yhä enemmän asumisen ja kiertotalouden yhdistämistä.
Oletko myymässä asuntoasi?
Ota yhteyttä, niin sovitaan arviokäynti.