Eira asuinalueena on suhteellisen pieni, mutta äärimmäisen arvostettu kaupunginosa. Eira on koti reilu 1000:lle Helsinkiläiselle. Eirassa on runsaasti arvoasuntoja, joista suurin osa on jugend-tyylisesti rakennettuja, mutta myös 1920-luvun klassismia löytyy alueen rakennusten arkkitehtuurista.

Eira asuinalueena on rakennettu pääasiassa 1900-luvun alkupuolella. 1800-luvulla Eira oli vielä asumatonta aluetta, johon kaavailtiin teollisuuden toimintoja. Eiran naapurissa sijaitsevat muun muassa Ullanlinna ja Punavuori.

Eiran historia

Eira asuinalueena
Ehrensvärdintie Eirassa vuonna 1909. Kuvaaja: Brander Signe. Helsingin kaupunginmuseo.

Eira asuinalueena on historiallisesti hyvin mielenkiintoinen. Se on saanut nimensä Eiran sairaalalta, joka on saanut nimensä Tukholmassa toimineelta samannimiseltä sairaalalta. Eira asuinalueena on saanut uniikkia ilmettä 1800- ja 1900-luvun puutarhakaupunkiajatusten luomasta inspiraatiosta.

“Vuonna 1905 arkkitehdit Lars Sonck, Bertel Jung ja Armas Lindgren laativat omasta aloitteestaan alueelle asemakaavaehdotuksen, jonka pohjalta kaupungininsinööri W.O. Lille loi uuden asemakaavan. Eiran asemakaava vahvistettiin vuonna 1908 ja se on Pohjoismaiden vanhimpia vapaamuotoisia asemakaavoja.” Kerrotaan Pro Eira ry:n kotisivuilla.

On mielenkiintoista ajatella, että alunperin Eiran ajateltiin olevan liian syrjässä, mutta nykyään se on yksi halutuimpia asuinalueita koko pääkaupunkiseudun alueella.

Ursinin kallio

Ursinin kallio, Eira
Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Ursinin kallio on yksi Helsingin vanhimpia puistoja, jota ympäröivät kauniit lehtikuuset. Puistossa pääsee ihailemaan merta sekä harrastamaan koripalloa ja skeittausta. Eira asuinalueena olisi hyvin erilainen ilman sen rantaa ja Ursinin kalliota.

“Tämä 5,14 hehtaarin puisto on saanut nimensä innokkaan uimarin, anatomian ja fysiologian professorin ja yliopiston rehtorin Nils af Ursinin mukaan. Hän vaikutti 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Ursinin kalloilta löytyy kiveen kiinnitetty Helsingfors simmsälskapetin muistolaatta. Puisto sai suurremontissa hienovaraisen kasvojen kohotuksen. Pyhästä Birgitasta rakennettiin käytäväyhteys Ursinin kallioille. Puistossa sijaitseva, 12 m korkea Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki, jonka huipulla palaa ikuinen tuli, valaistiin niin, että tuli näkyy hyvin.” Kerrotaan Vihreät sylit- sivustolla.

“Kuvanveistäjä Oskari Jauhiainen ja arkkitehti Eero Eerikäinen suunnittelivat majakkamaisen muistomerkin suomalaisen merenkulun ja merenkulkijoiden kunniaksi ja tunnustukseksi. Muistomerkin latvassa 12 metrin korkeudessa palaa ikuinen tuli, jonka kuitenkin kova tuuli ajoittain sammuttaa. Maan tasalla korkeiden betoniseinäkkeiden muodostamassa keskiössä on pronssiin valettu kompassi-aiheinen ja medaljongin muotoinen veistos, jossa on teksti: SUOMEN MERENKULKIJOILLE – TILL FINLANDS SJÖFARARE MCMLXVIII.” Näin kerrotaan muistomerkistä HAM Helsingin sivuilla.

Eiran uimaranta

eiran uimaranta
Eiran uimaranta kuvassa vasemalla Ursinin kalliolta kuvattuna. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Eiran uimaranta ei ole virallinen uimaranta, mutta se on ahkerassa käytössä lähes koko vuoden läpi ja sitä hoidetaan hyvin. Virallista vedenlaadun mittausta ja palveluita rannalla ei kuitenkaan ole. Huhtikuussa 2021 näimme, kun lukuisia uimareita pulahti keväisen jäiseen veteen virkistäytymään.

Asuntojen hinnat Eirassa (00150 alue)

Eira asuinalueena on kehittynyt hintojen suhteen hyvin voimakkaasti. Esimerkiksi alueen neliöiden keskineliöhinta on noussut noin 357% kahdessa vuosikymmenessä. Eira on erinomainen kohde asuntokauppoihin sen valtavan arvonnousun myötä.

Kaksiot

VuosiKeskineliöhinta (€)
20002 831,00
20105 248,00
20208 614,00

Kolmiot

VuosiKeskineliöhinta (€)
20003 114,00
20106 020,00
20208 713,00

Neliöt

VuosiKeskineliöhinta (€)
20002 928,00
20106 237,00
202010 478,00

Eiran yrityksiä

Cafe Carusel, Eira.
Cafe Carusel. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Eira asuinalueena on myös ideaalinen paikka erilaisille yrityksille.

Cafe Carusel

Upean miljöön ja tunnelman omaava Cafe Carusel löytyy osoitteesta Merisatamanranta 10. Tästä ei terassin paikka kesällä juurikaan parane.

Il Bucatino

Tämä ravintola tuo Italian maut monella tapaa Eiraan. Erityisesti ravintola tunnelma saa kiitosta ihmisiltä.

Omaeläinklinikka

Lemmikkien suurena ystävänä olen aina kiitollinen, jos lähellä on hyvät palvelut. Oma eläinklinikan asiakastyytyväisyys 97% kertoo palvelun tasosta.

Eira Open Air

Eiran Open Air tarjoaa monipuolista liikuntaa Eiranrannassa esimerkiksi työyhteisöille ja yksityishenkilöille.

Helsingin Taidepalvelu

Arvoasuntoihin sopii arvokas sisutus, jota täydentää taide. Helsingin taidepalvelu auttaa asiaan liittyvissä prosessissa vuosien ammattitaidolla.

Eira
Ehrensvärdintie, Eira. Kuva: Tuomas Kukko LKV

Oletko harkinnut asuntosi myyntiä Eirassa? Ota yhteyttä, niin sovitaan arviokäynti.