Ihmisillä on edelleen käsitys siitä, että asuntojen arvo kasvaisi, kun sille tulee ikää ja sitä käytetään. Valitettavasti kyseessä on melkeinpä urbaaniksi legendaksi kategorisoitava harhaluulo.

Ajatellaanpa, että ostat tänään uuden auton. Käytät sitä viisi vuotta päivittäin jonka jälkeen laitat sen myyntiin. Onko auton arvo kasvanut vai laskenut? Lähes kaikissa tapauksissa hinta on laskenut.

Ostat tänään uuden asunnon ja asut siinä viisi vuotta. Viereen rakennetaan prikulleen samanlainen talo ja vielä saman kokoiselle maa-alueelle. Kumpi identtisen kokoinen asunto on arvokkaampi? Oikein. Juuri se vasta valmistunut talo, jossa ei ole vielä asuttu.

Yksinkertaisesti selitettynä asunnon arvo nousee, jos tontin arvonkehitys ylittää asunnon arvon laskevan vaikutuksen.

Mikäli tontin arvo siis nousee nopeammin kun mitä asunnon arvo laskee, tapahtuu asunnon arvon positiivinen hintakehitystä. Mikäli taas tontin arvo pysyy ostohetkestä lasketun ajan kuluessa vakiona tai laskee, laskee myös asunnon arvo.

Esimerkiksi Helsingin ydinkeskustan asuntojen arvo perustuu lähes poikkeuksetta siihen, että tontteja ei ole tulossa lisää. Rajattu tarjonta tekee näistä asunnoista siis haluttavampia ja nostaa näiden asuntojen kysyntää. Tässäkin tapauksessa asunnossa arvokkainta on sen tontti, joka on ylittänyt itse sillä sijaitsevan asunnon arvon laskevan hintakehityksen. Kysyntä on isompaa kuin tarjonta = Arvo nousee.

Kuten sanonta kuuluu, niin poikkeus vahvistaa säännön tässäkin tapauksessa siltä osin, että myös itse asunto voi nostaa arvoa. Esimerkiksi yli satavuotiaita jugendtaloja ei ole tulossa lisää, joka nostaa niiden arvoa entisestää. Niiden suurin arvo perustuu kuitenkin niiden sijaintiin, esimerkiksi Helsingin ydinkeskustan alueella. Vastaavanlainen arvokehitys tuskin olisi mahdollista, jos jugendtalo sijaitsisi jossain alueella, missä ei ole minkäänlaista kysyntää ja arvon laskevat laskemistaan.

Turvaudun jälleen varmastikkin kulutetuimpaan hokemaani, jossa kysymys kuuluu: Mikä on asunnon tärkein piirre, jos sen halutaan kasvattavan arvoaan?
– Sijainti, sijainti ja sijainti.

Mikäli asuntosi myynti on ajankohtaista tai sinulla on siihen liittyviä kysymyksiä niin ole minuun yhteydessä, autan mielelläni!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa minut arviokäynnille kotisi myynnistä!

    Paras aika tavoitella puhelimitse
    AamuPäiväIltaAina
    Yhteydenotto mieluiten
    PuhelimitseSähköpostilla