Haluaisitko pysyvän asunnon, mutta elämäntilanteesi ja -tapasi eivät anna mahdollisuutta ostaa omaa asuntoa? Asumisoikeusasuminen voisi olla sinulle juuri oikea vaihtoehto!

Asumisoikeusasuminen (ASO) on käytännössä vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto:  maksat yleensä n. 15% asunnon hankinta-arvosta ja tämän jälkeen maksat kuukausittain käyttövastiketta. Käyttövastikkeeseen voit hakea (samoin kuin vuokralla asumisessa maksettavaan vuokraan) asumistukea, jos elämäntilanteesi niin vaatii.

Hakeminen käynnistyy siten, että  18-vuotta täyttänyt henkilö hakee ASO-kodin järjestysnumeron sen alueen asuntotoimistosta, jonka alueella haluaa asua tällä hetkellä tai joskus tulevaisuudessa. Tämä ei kumminkaan sido sinua missään vaiheessa ostamaan käyttöoikeutta ASO-asuntoon.

Asumisoikeusasujana elämäntilanteesi muuttuessa voit vaihtaa asuntosi isompaan tai pienempään ilman, että sinun tarvitsee huolehtia entisen asuntosi myynnistä. Irtisanottuasi asumisoikeuden ASO-yhtiöstä saat kolmessa kuukaudessa sinne sijoittamasi rahat takaisin indeksikorotuksineen.

Vuokra-asumisen ja ASO-asumisen merkittävin ero on pysyvyys. ASO-yhtiö ei voi irtisanoa asumisoikeussopimustasi, kuten vuokranantajasi voisi irtisanoa vuokrasopimuksesi. Omistusasumiseen nähden ASO-kodissa asuja on turvassa taloudelliselta riskiltä siinä mielessä, että asumisoikeussopimuksen voi irtisanoa joustavasti, mikäli asumiskulut kohoavat liian korkealle, etkä myöskään tarvitse isoa lainaa pankista uuden asunnon hankkimiseksi.

Haittana ko. asumismuodossa on esimerkiksi käyttökorvauksen maksaminen. Se ei lisää asunnon substanssiarvoa vaan on kuukausittainen menoerä, joka käytetään mm. kiinteistön perustoimintojen ylläpitoon ja remontointiin. ASO-kotien käyttövastike ei saisi ylittää alueen vuokratasoa, mutta yleisesti ainakin pääkaupunkiseudulla voidaan katsoa, että käyttövastike on tyypillisesti huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi yleishyödyllisten vuokra-asuntojen vuokran määrä.

Lisätietoja ASO-asumisesta löytyy runsaasti internetistä ja kuntasi asuntotoimistosta.

#Tuomaksentärppi: Asumisoikeusasunnossa oikeutesi asua on pysyvä. Tämä mahdollistaa esimerkiksi asunnon muokkaamisen mieleisekseen eri tavalla kuin vuokra-asumisessa.