Kiinteistönvälitys – Ammatti vai Lifestyle?

Kaikki te, jotka olette harkinneet kiinteistönvälittäjäksi ryhtymistä, saatte nyt hieman sisäpiiritietoa niistä asioista, joiden kanssa teidän pitää tulla sinuiksi, jos päätätte lähteä alalle! Voisi sanoa, että alalle on erittäin helppo tulla, mutta harva sitten kumminkaan jää pysyvästi. Ensimmäiset kaksi vuotta ovat alalla tyypillisesti kaikkein vaikeimpia.

”Kuinka paljon sä saat tunnis liksaa?” ”Kuin paljon sä joudut tekee töitä viikossa?”

”Miten mä voisin aloittaa kiinteistönvälittäjänä?” ”Mitä kouluja mun pitää käydä?”

Tässä on tyypillisimpiä kysymyksiä, joita alalle haluavat ihmiset minulle esittävät.

Ensimmäiseen kysymykseen ei ole selkeää vastausta, koska kiinteistönvälittäjän palkkaus perustuu myyntiprovisioon, joka vaihtelee hyvin paljon yrityksittäin. Joissakin se on esimerkiksi 26 % palkkiosta bruttona ja yritys maksaa kaikki kulut. Toisilla käytäntönä on maksaa välittäjälle 80 % ja yritykselle 20 %. Tämän lisäksi välittäjä maksaa pöytämaksua noin 800 – 1200 €/ kk. Tällä pöytämaksulla katetaan yrityksen kiinteitä kuluja. Lisäksi tästä 80 % välittäjän osuudesta vähennetään vielä kaikki mahdolliset lakisääteiset maksut, ennen kuin pystytään laskemaan välittäjälle jäävän bruttopalkan osuus. On myös välitysliikkeitä missä välittäjä saa kuukausipalkan ja sen päälle jonkin prosenttiosuuden tehdyistä palkkioista päälle.

Perinteisesti katsottuna voidaan pitää, että hyvä välittäjä laskuttaa yhteensä noin 10000 € (alv 0%) palkkioita kuukaudessa.
Tämä kiinteistönvälityksen palkkausmalli tarkoittaa sitä, että kuukausitulot voivat vaihdella huimastikkin. Joinakin kuukausina voi tulla isokin tili ja toisina taas ei tule yhtään mitään. Eli alalle tultaessa olisi syytä olla ”pinkka ja punkka” kasassa. Tyypillisesti ensimmäisen viiden kuukauden aikana ei välittäjän käteen jää juurikaan tuloja.

Kuinka paljon sitten joutuu tekemään ”duunia” viikossa? Kiinteistönvälittäjänä on hyvä varautua siihen, että rautaa tulee takoa silloin, kun se on kuumaa. Voi tuntua siltä, että on töissä lähes vuorokauden ympäri joka päivä, koko viikon. Sinun tulee varautua siihen, että työt menevät monessa tapauksessa kaiken muun edelle, jos haluat menestyä. Olen muun muassa käynyt omissa syntymäpäiväjuhlissani tarjousneuvottelun eräästä asunnosta. Kerran olen jopa perunut odottamani leffaillan samaisesta syystä. Olen myös ”klousannut” useammat asuntokaupat ulkomailta käsin, viimeksi jouluaattona Espanjan aurinkorannikoilta. Kääntöpuolena alalla on, että joskus on hiljaisempia aikoja. Näinä aikoina pitää ymmärtää ottaa rennommin, jotta saa kerättyä voimia tulevaan.

Mitä taas opiskeluun ja koulutukseen tulee, suosittelen jo ennen alalle tulemista lukemaan ajatuksella kiinteistönvälittäjän käsikirjan uusimman painoksen sekä KVKL:n ohjeen hyvästä välitystavasta. Näistä saat jo selkeän kuvan mitä kaikkea sinun pitää alalla toimiaksesi osata. Heti alalle tulon jälkeen suosittelen KiAT tai KED -koulutusta ja valmistautumista LKV-kokeeseen. Muista, että LKV-kokeessa on paljon tärkeämpää osata navigoida kiinteistölainsäädännön kirjaa, kuin se, että osaisit lakipykälät ulkoa. Saat ottaa kirjan mukaasi kokeeseen, joten opiskellessa kannattaa alusta asti keskittyä sisäistämään, mikä lainsäädäntö rakenteellisesti koskee mitäkin asiaa. Tämä on tärkeämpää kuin pykälien opettelu ulkoa.

Aiemmalta koulutukseltani olen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Nykyään minulla on myös kiinteistönvälittäjän ammattitutkinto (KiAT). Peruskoulutuksella ei oikeastaan ole väliä, vaikka toki mistä tahansa aiemmin suoritetusta kaupallisesta tutkinnosta on paljon hyötyä. Se ei ole kuitenkaan missään tapauksessa välttämätön. Yksi tärkeimmistä alalla tarvittavista taidoista on se, että tulet toimeen ihmisten kanssa. Hyvillä sosiaalisilla taidoilla ja emotionaalisella älykkyydellä pääsee jo pitkälle. Eli esimerkiksi myös sosiaalialan tutkinto on erittäin hyvä pohja alalla aloittamiseen. Ainakin itselleni siitä on ollut merkittävästi hyötyä!

Sitten yksinkertainen vastaus otsikon kysymykseen: mielestäni perinteinen kiinteistönvälitys on ammattina enemmän lifestyle, elämäntapa. Tähän ei kannata kenenkään sellaisen lähteä, joka ei halua tehdä töitä ihmisten kanssa ja ole tarvittaessa valmis tekemään pitkää päivää rahansa eteen. Tärkeimpiä välittäjän ominaisuuksia ovat oma-aloitteisuus, aktiivisuus ja ahkeruus. Kukaan ei tule potkimaan sinua sängystä ylös, motivaatio pitää olla sisäsyntyistä.